A-
A+

Klimt-tavla hittad – värd halv miljard

'Dam med solfjäder' blev förra året det dyraste konstverk som sålts på auktion i Europa. Nu ska ännu en Klimt gå på auktion. Arkivbild.
"Dam med solfjäder" blev förra året det dyraste konstverk som sålts på auktion i Europa. Nu ska ännu en Klimt gå på auktion. Arkivbild.
KulturTT

En tavla av den österrikiske konstnären Gustav Klimt har hittats i Wien efter att man i 100 år trott att den var försvunnen, skriver BBC. "Fräulein Lieser" ägdes av en judisk familj i Österrike och syntes senast 1925.

Auktionshuset im Kinsky värderar tavlan till så mycket som en halv miljard kronor.

"En sådan sällsynt målning, med sådan konstnärlig betydelse och värde har inte funnits tillgänglig på konstmarknaden i Centraleuropa på decennier", säger im Kinsky i ett uttalande.

Tavlans öde efter 1925 är ovisst, men de nuvarande ägarna har haft den sedan 1960-talet. Den ska nu säljas på auktion av dem och arvingarna till Lieser-familjen, enligt internationella riktlinjer kring konst stulen under nazisternas styre. Det finns dock inga belägg för att tavlan stals.

En målning av Gustav Klimt såldes förra året för 85,3 miljoner pund, motsvarande över en miljard svenska kronor – det dyraste konstverket som sålts på auktion i Europa.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.