A-
A+

Kraftigt ökad vinst för Sandvik

Verkstadskoncernen Sandvik har presenterat delårssiffror. Arkivbild.
Verkstadskoncernen Sandvik har presenterat delårssiffror. Arkivbild.
EkonomiTT

Verkstadsjätten Sandvik redovisar ökad vinst och bättre orderingång än väntat. På Stockholmsbörsen är det dock tummen ned och aktien backar betänkligt.

Annons

Annons

Sandvik är först ut av de stora verkstadsbolagen att redovisa delårssiffror. Orderingången stiger markant – upp 17 procent – till drygt 25,8 miljarder kronor. Bolaget ser en framför allt stor efterfrågan inom gruvnäringen.

"Vi fortsatte att se en stark efterfrågan i vår gruvverksamhet med en orderingång klart över nivåer före covidutbrottet, och Sandvik Mining and Rock Solutions redovisade en orderingång på över tio miljarder kronor för andra kvartalet i rad", skriver vd:n Stefan Widing i rapporten.

Orderingången var betydligt bättre än analytikernas genomsnittliga förväntningar, men samtidigt sjönk omsättningen till 20,2 miljarder kronor från 23,4 miljarder kronor ett år tidigare. Företaget redovisar en vinst före skatt på 4,6 miljarder kronor under andra kvartalet.

Stefan Widing ser dock en rad olika utmaningar i närtid.

"Den ekonomiska återhämtningen och stor efterfrågan utgör vissa utmaningar på global skala, såsom brist på råvaror och komponenter och obalans i tillgången på containrar och hamnar, för att nämna några", skriver han i rapporten.

På aktiemarknaden fick rapporten ett mycket svalt mottagande. Aktien handlas ned 3,6 procent, vilket gör den till en av de sämst presterande på OMXS30-listan.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!