A-
A+

Kramkalas efter ISS-dockning: "otroligt stolt"

Marcus Wandt välkomnas ombord på ISS med kramar från kollegorna på rymdstationen.
Marcus Wandt välkomnas ombord på ISS med kramar från kollegorna på rymdstationen.
RymdenTT

Marcus Wandt har anlänt till den internationella rymdstationen ISS.

De fyra astronauterna från Dragon välkomnades med kramar från kollegorna på ISS.

Jag är så otroligt stolt att få representera Sverige och Europa här uppe, säger svensken.

Rymdfarkosten Dragon med svenske astronauten Marcus Wandt ombord har dockat med den internationella rymdstationen ISS. Skärmdump från video.
Rymdfarkosten Dragon med svenske astronauten Marcus Wandt ombord har dockat med den internationella rymdstationen ISS. Skärmdump från video.

Rymdfarkosten Dragon med svenske astronauten Marcus Wandt ombord dockade med den internationella rymdstationen ISS under lördagen, 36 timmar efter avfärd från jorden.

Drygt en timme senare öppnades luckan in till ISS och rymdfararna från Dragon kunde välkomnas av de sju väntande kollegorna från Japan, Danmark, USA och Ryssland som sedan tidigare bemannar rymdstationen.

Direktsändningen från arrangören Axiom Space visade Marcus Wandt glida ut allra först från Dragon med ett brett leende. Han möttes av kramar och handslag från ISS-kollegorna.

Många nationaliteter

Utöver Wandt anländer från Dragonfarkosten den spanske befälhavaren Michael López-Alegría, Walter Villadei från Italien och Alper Gezeravci från Turkiet.

De välkomnades alla av befälhavaren på ISS, danske Andreas Mogensen.

Det är säkerligen första gången vi har två skandinaver ombord, så jag är även väldigt glad att kunna välkomna min skandinaviska kollega ombord, säger Mogensen under välkomstceremonin.

Marcus Wandt säger att det är en fantastisk känsla att vara på plats på ISS.

Uppskjutningen var en resa, jag har aldrig varit med om något liknande förut. Att sedan få se jorden från ovan och sväva runt, och känna att Sverige på ett sådant kraftfullt sätt valde att ställa sig långt fram i utvecklingen igen, vilket vi ofta gör, och fortsätter vara ett innovationsland, säger han.

80 timmar forskning

Nu väntar två veckor med över 80 timmars forskningsarbete för Wandt. Det säger Johan Marcopoulos, kommunikationsansvarig på Rymdstyrelsen, i ett pressmeddelande:

"Genom att göra experiment i mikrogravition kan Marcus och hans kollegor tänja på kunskapens gränser och göra upptäckter som kan vara till stor nytta för oss på jorden".

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.