News55

Kravet: Stoppa Israels medverkan i Malmö

Artikelbild
Flaggor och plakat vid en demonstration utanför Stadshuset i Malmö på onsdagen i samband med att kommunstyrelsen behandlar ett medborgarförslag gällande att stoppa Israels medverkan i Eurovision. (Foto: Johan Nilsson/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 11 apr. 2024Publicerad: 10 apr. 2024

Protesterna mot Israel i Eurovision fortsätter. Efter att ha fått flera artister att hoppa av evenemang kring den veckolånga festen vänder sig nu Palestinaaktivisterna direkt till Malmös politiker. "Leve Palestina! och "Israel är en terrorstat" – slagor…

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kravet: Stoppa Israels medverkan i MalmöJohan Nilsson/TTFlaggor och plakat vid en demonstration utanför Stadshuset i Malmö på onsdagen i samband med att kommunstyrelsen behandlar ett medborgarförslag om att stoppa Israels medverkan i Eurovision.Eurovision Song ContestTT

Protesterna mot Israel i Eurovision fortsätter.

Efter att ha fått flera artister att hoppa av evenemang kring den veckolånga festen vänder sig nu Palestinaaktivisterna direkt till Malmös politiker.

“Leve Palestina! och “Israel är en terrorstat” – slagorden haglade utanför Malmö stadshus när högljudda aktivister samlats för att försöka påverka stadens politiker som deltar i kommunstyrelsens sammanträde tidigare under onsdagen.

Men en majoritet av de styrande inne i stadshuset sade i samma stund nej till det medborgarinitiativ som syftar till att stoppa Israels medverkan i tävlingen i maj. Malmö har också lämnat tydliga besked vid ett flertal tillfällen – det är inte upp till kommunen att stoppa länder från att medverka.

Men de kan göra något. Malmö stad ska i så fall uttala sig att Israel inte är välkommet till Malmö, säger Yomn Kadoura, talesperson för nätverket Stoppa Israel till TT.Och att de skickar mejl till EBU (Europeiska radio- och TV-unionen, reds anm) och säger att Israel inte är välkommet till Eurovision!

Eurovision Song Contest arrangeras i Malmö mellan den 7 och 11 maj och kriget mellan Israel och Hamas har rört upp starka känslor runt om i Europa rörande musiktävlingen. Sydsvenskan har tidigare rapporterat att Tarabband, Crying Day Care Choir och Nevergreens har ställt in sina konserter. I går lämnade även Medina besked om avhopp.

Det finns indikationer om att det förekommer viss press på artister att hoppa av, konstaterar kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).

ANNONS

Jag är orolig att vi får ett klimat där de som vill delta skräms till tystnad, säger hon under en pressträff på eftermiddagen.

Att festligheterna omges av en växande kritik är ett bekymmer för värdstaden – men Malmö kan inte stoppa ett deltagarland från tävlingen, understryker Stjernfeldt Jammeh vidare.

Staden bedriver aldrig utrikespolitik, och i detta fallet har vi inget att besluta om kopplat till vem som tävlar i själva tävlingen. Det är EBU som avgör det.Anna Karolina Eriksson/TT

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS