A-
A+

Krigets baksida skildras i "Company of heroes"

'Company of heroes 3' utforskar nya slagfält under andra världskriget. Kriget i Ukraina har lett till många interna samtal om vad krig egentligen innebär, hos utvecklarna Relic. Pressbild.
"Company of heroes 3" utforskar nya slagfält under andra världskriget. Kriget i Ukraina har lett till många interna samtal om vad krig egentligen innebär, hos utvecklarna Relic. Pressbild.
SpelTT

Mitt under utvecklingen av krigsspelet "Company of heroes 3" inleddes ett nytt krig i verklighetens Europa.

Det påminde utvecklarna om att vikten av att vanliga människor inte glöms bort när konflikter ska gestaltas.

Det är något vi pratat mycket om internt, säger speldesignern David Milne vid Relic.

Annons

Annons

Wikipedia, böcker och flygfoton har använts för att hitta de slag som förekommer i 'Company of heroes 3'. Pressbild.
Wikipedia, böcker och flygfoton har använts för att hitta de slag som förekommer i "Company of heroes 3". Pressbild.
Nordafrika är en av skådeplatserna. Det finns en falsk föreställning om att ökenkriget var mer gentlemannamässigt. 'Det stämmer inte', säger speldesignern David Milne. Pressbild.
Nordafrika är en av skådeplatserna. Det finns en falsk föreställning om att ökenkriget var mer gentlemannamässigt. "Det stämmer inte", säger speldesignern David Milne. Pressbild.

Med det tredje spelet i "Company of heroes"-serien i antågande har kanadensiska Relic byggt upp en viss rutin när det gäller att gestalta andra världskriget och dess slagfält.

Men med ett år kvar till släpp inledde Ryssland sin storskaliga invasion av Ukraina, vilket har präglat slutet av utvecklingen av titeln och diskuterats mycket internt, säger speldesignern David Milne i en intervju med TT.

Något som vi alltid har fokuserat på i "Company of heroes" är människorna på marken, och att försöka att koppla samman spelarna med dem. Vi gör det berättelsemässigt och via mellansekvenser, men också spelmekaniskt. Du kan retirera dina soldater från fara. Du vill hålla dem vid liv, säger han.

Delar av "Company of heroes 3" utspelas i Nordafrika.

Vi vill berätta om hur personer som bor där i området påverkas av kriget, och det är minst lika relevant i dag. Det handlar inte bara om två sidor som krigar. Kriget har ett pris, säger han.

Böcker, utbildning och Google

Förutom ökenstrider i Nordafrika tar sig "Company of heroes 3" an Italien, i jakten på slagfält som inte redan tjatats sönder i spel och filmer.

Så hur hittar man slag som kan bli spelmässigt intressanta?

Det börjar med att googla. Vi har vårt lilla bibliotek här på Relic, och jag har mina egna gamla böcker härhemma – jag har själv en historieutbildning, säger Milne.

Relics version av Anzio har exempelvis återskapats med hjälp av de allierades flygbilder över staden. För ett annat uppdrag i Ortona användes ett kanadensiskt verk där information om styrkornas framfart bevarats.

Den hade till och med en bild om hur tyskarna brukade försvara en korsning. Så när jag skapade det uppdraget så kopierade jag hur de skulle ha gjort, där det blir upp till spelaren att bryta sig igenom.

Annons

Annons

Taktisk paus

"Company of heroes 3" har skapats för pc, men till skillnad från tidigare spel i serien kommer en konsolversion, likt många andra traditionella pc-titlar inom strategigenren.

Kraftigare konsoler – och en stor publik – ligger bakom det, tror David Milne. För Relics del har beslutet inte påverkat utvecklingen så mycket, eftersom man redan har jobbat med att försöka nå en större publik.

David Milne nämner bland annat en omtalad funktion i "Company of heroes 3" som i ensamspelarläget gör det möjligt att pausa spelet, få överblick, ge soldaterna instruktioner, och sedan starta spelet igen.

Den fungerar också väldigt bra på konsol och saktar ner tempot lite. Det fanns alltså redan saker som vi gjorde, så det verkade helt enkelt vettigt att släppa till konsol, tror jag, säger han.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.