A-
A+

Kristersson: Inte aktuellt förhandla med Ungern

Statsminister Ulf Kristersson (M). Arkivbild.
Statsminister Ulf Kristersson (M). Arkivbild.
PolitikTT

Statsminister Ulf Kristersson (M) säger att Sverige är medlem i Nato "väldigt snart". Han åker gärna till Ungern men tänker inte förhandla om själva Natomedlemskapet.

Det är inte aktuellt, säger han på en presskonferens.

Statsministern har bjudits ned till Budapest av Ungerns premiärminister Viktor Orbán, en inbjudan han tackar ja till.

Jag kommer gärna till Budapest och söker en tid som passar oss båda, säger Kristersson under ett besök på Akalla grundskola.

Samtidigt påpekar han att de båda ledarna ses i Bryssel på torsdag nästa vecka på ett EU-toppmöte.

Orbáns näsbränna

Det finns enligt statsministern mycket att prata om, som stridsflyget Jas 39 Gripen som Ungern hyr av Sverige sedan nästan 20 år tillbaka i tiden. Både han och utrikesminister Tobias Billström tar upp Gripen när Ungern kommer på tal.

En sak som är underskattad är att både Sverige och Ungern använder det fina svenska flygplanet Jas 39 Gripen. Där har vi mycket att diskutera, säger Kristersson.

Anders Blomqvist, Ungernkännare och forskare vid Uppsala universitet och lektor vid Högskolan i Dalarna, har tidigare sagt att de 14 flygplanen som hyrs ut kan användas som lite av ett påtryckningsmedel.

Genom att Ungern leasar Jas-planen så skulle den svenska regeringen kunna säga att vi behöver dem för att Ukraina ska få dem i kriget just nu. Det skulle vara en symbolisk näsbränna för Orbán.

Statsministern vill inte tala i termer av att "pressa" eller "utpressa" någon. Ungerns hyresavtal är ett samarbete där flygplanen övergår i ungersk ägo 2026.

Vi skulle gärna se ett ännu större samarbete inom stridsflygkrafter. Dessutom vet vi att Ukraina är väldigt intresserade också av att lära sig mer om det svenska Gripensystemet.

Förhandlar inte

Kristersson säger också att han inte kommer att förhandla med Orbán om Natomedlemskapet.

Det är inte aktuellt med några förhandlingar för svensk del. Vi är färdiga.

Däremot kan man prata om hur man bäst samarbetar inom Nato, till exempel vad gäller flyginsatser.

På en fråga i TV4 Nyhetsmorgon om när Sverige är medlem i Nato säger statsministern: "Väldigt snart, nu pratar vi kort tid". Samtidigt har det ungerska parlamentet vinterstängt fram till den 26 februari men det kan extrainkallas om en majoritet vill.

Jag tar fasta på att Viktor Orbán så sent som för några dagar sedan bekräftade att de kommer att ratificera Sverige, säger Kristersson.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.