A-
A+

Lagarde: Inflationen är alldeles för hög

ECB-chefen Christine Lagarde beskriver inflationen som alldeles för hög och bekräftar inriktningen med fortsatta åtstramningar. Arkivbild.
ECB-chefen Christine Lagarde beskriver inflationen som alldeles för hög och bekräftar inriktningen med fortsatta åtstramningar. Arkivbild.
EkonomiTT-Bloomberg

Tunga ECB-företrädare radade upp hökaktiga signaler på Världsekonomiskt forum i Davos på torsdagen.

Inflationen är på alla sätt, hur man än ser på det, alldeles för hög. Vi kommer behålla inriktningen, sade ECB-chefen Christine Lagarde i en paneldebatt.

Den nederländske direktionskollegan Klaas Knot var inne på samma spår.

Annons

Annons

Den nederländska centralbankschefen Klaas Knot levererade ett hökaktigt besked i Davos. Arkivbild.
Den nederländska centralbankschefen Klaas Knot levererade ett hökaktigt besked i Davos. Arkivbild.
Det kommer inte att stanna på en enskild 50-punktershöjning – det är helt klart. Kärninflationen har ännu inte vänt i eurozonen, sade Klaas Knot i en intervju med tv-kanalen CNBC.

Knot är känd som en hökaktig ledamot i ECB:s direktion, det vill säga en som föredrar en hårdare linje mot inflationen än direktionens mer duvaktiga ledamöter, som tenderar att vilja gå försiktigare fram med åtstramningar.

"Alldeles för hög"

Enligt Knot är fokus för ECB just nu att se till att man inte stramar åt för lite. Och han påminner om att ECB-chefen Christine Lagarde för bara några veckor sedan klargjorde att det ser ut att behövas flera räntehöjningar med 50 punkter (0,50 procentenheter).

Lagarde själv deltog något senare i en paneldebatt.

Inflationen är på alla sätt, hur man än ser på det, alldeles för hög. Vi kommer behålla inriktningen tills vi har förflyttat oss till ett åtstramande läge tillräckligt länge, så att vi kan komma tillbaka till en inflation på 2 procent så snart det går, sade hon.

Andra ECB-ledamöter har efter tecken på att inflationstoppen passerats och naturgaspriserna fallit i den ovanligt milda vintern börjat fundera på att dra ned på takten när det gäller räntehöjningar, enligt källor.

Men den så kallade underliggande inflationen – där energi- och livsmedelspriser räknats bort – har ännu inte vikt ned sig vilket får andra ledamöter att plädera för fortsatt snabba åtstramningar.

Annons

Annons

Bättre än väntat

Både Klaas Knot och hans franske kollega Francois Villeroy de Galhau, chef för den franska centralbanken, har i Davos hänvisat till Lagardes uttalande i samband med räntebeskedet den 15 december i fjol.

Baserat på den information som finns tillgänglig i dag förutses ytterligare en 50-punktershöjning på nästa möte och möjligen en till efter det och eventuellt ytterligare en. Så räkna inte med att detta är en engångshändelse med 50 punkter, det är mer än så, sade hon då.

Lagarde försökte i Davos dämpa farhågorna när det gäller effekterna av räntehöjningarna. Hon sade att hon nu ser framför sig en "mindre nedgång" snarare än en recession, när det gäller tillväxten.

Nyheterna har blivit mycket mer positiva under de senaste veckorna. Det är inget lysande år, men det är betydligt bättre än vad vi fruktade, sade hon.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.