A-
A+

Levde lyxliv i Spanien – gäckade polisen i tio år

71 personer, som kopplas till ett mycket våldsamt kriminellt nätverk som tros ha smugglat tonvis med droger från Spanien till Sverige, har gripits.
71 personer, som kopplas till ett mycket våldsamt kriminellt nätverk som tros ha smugglat tonvis med droger från Spanien till Sverige, har gripits.
BrottTT

Ett stort, maffialikt nätverk har avslöjats av svensk och spansk polis. De kriminella misstänks ha smugglat tonvis med narkotika till Sverige, uppger spanska myndigheter.

Det här är mycket farliga svenska gängmedlemmar som är misstänkta för mord och tortyr, säger Christer Nilsson, chef för utredningsenheten vid Noa.

Annons

Annons

Karta som visar hur ligan smugglat narkotika till Sverige.
Karta som visar hur ligan smugglat narkotika till Sverige.

Under insatsen har sammanlagt 71 personer gripits i Spanien och Sverige, skriver det spanska inrikesdepartementet i ett pressmeddelande. Nätverket har bestått av bland annat personer från Sverige med kopplingar till den undre världen i Stockholm och Göteborg.

Utredningen startade 2018 efter det att svenska myndigheter hade efterlyst flera av de misstänkta internationellt, och ett samarbete mellan den svenska polisens nationella operativa avdelning (Noa), Europol och spansk polis tog vid.

Stora mängder vapen

Av polisens totalt 30 husrannsakningar har sju genomförts i Sverige. Stora mängder vapen har hittats och flera av de gripna beskrivs som mycket våldsamma. En man som av polisen beskrivs som en av de med mest våldskapital kunde gripas i Madrid, misstänkt för mord, grova narkotikabrott, kidnappning och utpressning.

En annan svensk gängledare har också nyligen gripits och fängslats i samarbetet mellan svensk och spansk polis.

Vi hade en huvudman som bodde i Spanien och som också hade en villa i Helsingborg med mycket dyr konst där han levde lyxliv. Just denna huvudman har varit en toppfigur under många år i våra utredningar och han sitter nu frihetsberövad i Spanien, säger Christer Nilsson, chef för utredningsenheten vid Noa.

Han beskriver att det är flera stora kända nätverk, varav ett är Vårbynätverket och att många är försiktiga och svåra att lagföra. De är försiktiga med hur de rör sig och låter andra utföra sina brott.

Huvudmannen som sitter i fängelse i Spanien har polisen varit ute efter i tio år, säger Christer Nilsson.

Annons

Annons

Smugglade via flyttfirma

Drogerna ska ha smugglats från Marocko till Spanien, där en flyttfirma med kontor i Marbella och Alicante misstänks ha använts för att föra narkotikan vidare till Sverige. Vid tillslagen har bland annat har 2,2 ton cannabis och 23 kilo amfetamin hittats. I Stockholm beslagtog polisen en transport med 55 000 tabletter Subutex, det största beslaget hittills i Sverige.

Då grep vi ett antal svenska personer som nu har dömts till till mellan sex och tio års fängelse, säger Christer Nilsson på NOA.

De utpekade ledarna för nätverket uppges ha levt lyxliv på den spanska solkusten och polisen har konfiskerat bilar, båtar, motorcyklar och dyra konstverk. Ett 60-tal lyxfastigheter och tomter kopplas också till ligan och det sammanlagda värdet på de låsta tillgångarna uppskattas överstiga många miljoner euro.

Förklaringen till att en så stor andel kända svenska kriminella nätverk bor och opererar i Spanien är enligt Christer Nilsson en kombination bland annat det härliga klimatet och att det smidiga läget för att importera narkotika från närliggande länder som exempelvis Marocko.

Och när ett antal kriminella har börjat flytta dit kommer de att dra med sig många fler.

Rättad: En tidigare version innehöll en missvisande uppgift om mordfall kopplade till ligan.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!