A-
A+

Lönsamhetsproblem i Kinas industri

Vinsterna pressas för Kinas industri. Arkivbild
Vinsterna pressas för Kinas industri. Arkivbild
EkonomiTT-Bloomberg

Kinas industri har lönsamhetsproblem i den ekonomiska motvinden. Vinsterna från Kinas industriproduktion föll 6,7 procent i juli jämfört med motsvarande månad ett år tidigare, visar färsk statistik.

Annons

Nedgången för vinsterna i juli är något mindre än hur det såg ut i juni, då vinsterna för sektorn föll med 8,3 procent jämfört med ett år tidigare. Men för årets första sju månader har vinsterna från Kinas industriproduktion fallit med 15,5 procent.

Kinas tillväxt har bromsat in tydligt i sommar, med dämpad inhemsk konsumtion, lägre industriproduktion och minskade investeringar. Utvecklingen pressar priserna i landet, där såväl konsumentpriser som producentpriser sjönk i juli. Det var första gången sedan slutet av 2020 som priserna för konsumenter och producenter sjönk samtidigt.

Industriproduktionen i juli påverkades troligen av kraftiga oväder, med skyfall och översvämningar i delar av Kina i juli. Själva produktionen ökade med 3,7 procent mot ett år tidigare, vilket var en mindre ökning än väntat.

Kinas centralbank sänkte nyligen räntor för att stimulera ekonomin och myndigheter har vidtaget åtgärder för att stödja den pressade fastighetssektorn i landet.

Ekonomer på storbanken Barclays anslöt sig nyligen till den växande skaran bedömare som sänkt tillväxtprognosen för Kina i år. Enligt Barclays kommer den hamna någonstans kring 4,5-4,9 procent.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.