A-
A+

Lugn fortsatt uppgång på Wall Street

Det var olika bud på börsen i New York på onsdagen. Arkivbild.
Det var olika bud på börsen i New York på onsdagen. Arkivbild.
EkonomiTT

Två av tre stora index på börsen i New York fortsatte något uppåt på onsdagen efter flera handelsdagar i rad med kurvorna uppåt.

Tekniktunga Nasdaqs kompositindex och breda S&P 500-index ökade båda 0,1 procent medan Dow Jones industriindex stängde på minus 0,1 procent.

S&P 500 har därmed stigit åtta handelsdagar i rad, en tangering av en vinnarperiod från november 2021 – då indexet också steg i åtta dagar.

Nasdaqs kompositindex är ännu mer i uppgång, nu för nionde dagen i rad – den längsta sedan en elva dagar lång framgångssaga i november 2021.

Dow Jones industriindex däremot föll efter sju raka dagar med stigande kurser.

Flyget upp och oljan ned

Olika energi-, gas- och oljebolag hade det tungt på börsen på onsdagen. Trenden med fallande oljepriser fortsatte. Både Nordsjöoljan, Brent, och den amerikanska WTI-oljan föll nästan 2 procent och ligger på 79,8 respektive 75,6 dollar fatet.

Å andra sidan gjorde det också att aktierna i flygbolag som American Airlines, Delta Air Lines och United Airlines alla lyfte mot skyarna.

I förra veckan lämnade centralbanken Fed styrräntan oförändrad för andra gången i rad. Dessutom tolkades ny statistik över arbetsmarknad och inflation positivt – och det räckte för feststämning även under de första dagarna av den här veckan.

En tillnyktring

Onsdagen små rörelser ses som en tillnyktring. Analytikerna anses ha hunnit titta närmare på förra veckans officiella statistik och kvartalsrapporter och vilka slutsatser som egentligen och på längre sikt kan dras av dem.

Dessutom fortsätter räntorna att falla på amerikanska statspapper, ett tecken på ökat intresse för aktier. Den tioåriga statsobligationsräntan föll tillbaka till drygt 4,5 procent på onsdagen, efter att ha varit uppe på femprocentsstrecket i slutet av oktober.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.