A-
A+

Marknaden tror på halverad ränta 2025

Riksbankschef Erik Thedéen och hans direktion väntas sänka styrräntan till 2 procent 2025, enligt marknadens prissättning.
Riksbankschef Erik Thedéen och hans direktion väntas sänka styrräntan till 2 procent 2025, enligt marknadens prissättning.
EkonomiTT

Marknadens förväntningar på räntesänkningar har stärkts efter Riksbankens duvaktiga räntebesked i torsdags.

Prissättningen pekar nu tydligt på en halverad styrränta till december 2025.

Riksbankens besked att det inte är uteslutet med en räntesänkning under första halvåret 2024 var oväntat duvaktigt och eldar på marknadens förväntningar på snabba räntesänkningar.

Sänkning i maj inprisad

Dessutom bidrar att riksbankschefen Erik Thedéen klargjorde att han inte ser något problem att sänka styrräntan innan Europeiska centralbanken (ECB) och USA:s centralbank Federal Reserve (Fed), enligt SEB:s räntestrateg Amanda Sundström.

En annan faktor är att Thedéen valde att inte tydligt markera mot räntemarknadens prissättning, som pekade snabbt nedåt för styrräntan redan före räntebeskedet.

Prissättningen på marknaden pekar nu tydligt på en räntesänkning i maj och totalt sex sänkningar i år. Därefter väntas ytterligare två sänkningar 2025, ned till en styrränta på 2,00 procent.

I förra veckan låg sannolikheten för en styrränta på 2,00 procent i slutet av 2025 på 28 procent. Nu ligger den på 100 procent.

Kronan tappade några ören mot euron och dollarn efter torsdagens räntebesked.

Amanda Sundström varnar för att den svenska kronan kan ställa till det om Riksbanken blir för offensiv jämfört med ECB och Fed när det gäller räntesänkningar. En svagare krona ger inflationsimpulser via högre importpriser.

Risker med mjuka besked

Risken för att små och handelsberoende valutor som kronan tar stryk ökar när den geopolitiska utvecklingen i världen slår mot riskaptiten på världsmarknaden.

Allt som kan tolkas som negativa signaler för kronan tenderar att få ganska stor effekt, säger hon.
Det finns risker med att Riksbanken uttrycker sig alltför mjukt jämfört med sina kollegor, tillägger hon.

Kronan har efter noteringar marginellt över 11 kronor per euro i mellandagarna tappat nästan 30 öre mot euron sedan årsskiftet.

Kurserna kan jämföras med den historiska bottennoteringen för kronan i höstas, när en euro kostade 12 kronor.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.