A-
A+

Massivt intresse för teater om förbjuden kärlek

Sanna Krepper och Marika Holmström i pjäsen 'Vajlett och Rut' som åker på Sverigeturné. Pressbild.
Sanna Krepper och Marika Holmström i pjäsen "Vajlett och Rut" som åker på Sverigeturné. Pressbild.
TeaterTT

Två lesbiska kvinnor i en bibeltrogen by på 50-talet där homosexualitet är en styggelse. "Vajlett och Rut" tar upp ämnen som är viktiga än i dag.

Vi tycker att vi är så frigjorda men det är inte sant, säger regissören Karin Enberg.

Nu åker teaterpjäsen på Sverigeturné.

Intresset för pjäsen "Vajlett och Rut", som bygger på Karin Alfredssons böcker med samma namn, har varit stort. 84 orter anmälde sitt intresse när det blev klart att pjäsen ska ut på turné med Riksteatern, berättar Karin Enberg, regissör på Västerbottensteatern, som har tagit sig an historien om de två kvinnornas förbjudna kärlek i 50-talets Västerbotten. Alla roller i pjäsen – män, barn och gamlingar, spelas av de fyra kvinnorna som ingår i ensemblen.

Vi kunde få ihop 34 föreställningar genom att förlänga turnén en månad. Ursprungligen skulle den vara två månader, nu blir det tre i stället, säger Karin Enberg.

Normerna lever kvar

Hon tror att intresset för "Vajlett och Rut" hänger ihop med böckernas popularitet – men också med de värdekonservativa vindar som blåser i världen just nu.

Gamla religiösa normer, som att det ska vara en man och en kvinna, lever kvar. Jag får fortfarande höra berättelser från mindre samhällen om att människor inte vågar vara sig själva, säger Karin Enberg.

"Vajlett och Rut" utspelar sig i den fiktiva byn Granträskåsen. De båda kvinnorna möts och blir förälskade. Byns pastor håller svavelosande predikningar om homosexualitet och synd och relationen får därför hållas hemlig och utspela sig bakom en neddragen rullgardin.

Rättigheter ifrågasätts

I dag tror vi att vi är mer frigjorda än på 50-talet och visst har vi kommit långt. Men det inte en sanning överallt. Det finns fortfarande ett ifrågasättande av homosexualitet och homosexuellas rättigheter, säger Karin Enberg.

"Vajlett och Rut" har urpremiär i Skellefteå den 3 februari och åker sedan på turné med Riksteatern med premiär den 3 mars i Strängnäs.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.