Elfvings Matblogg
Här är din krogguide till södra Gran Canaria!
Ulf Elfving
För att svenskar ska kunna ha mat på bordet även under en eventuell kris eller krig, krävs det bland annat att livsmedelsbutikerna har en höjd beredskap. Något branschen i stort inte förberedd på, rapporterar Sveriges Radio Ekot.
Annons
Annons
Mårten Tenne, handlare i Nyköping och ordförande för Livsmedelshandlarna, säger till radion att det första att tänka på är energi – om butiken har ett batteri eller någon form av dieselaggregat för att kunna hålla kylar och frysar i gång.
Det är relativt ovanligt, för det är stora investeringar.
Men butiker i stort saknar även varulager, och varor som mjölk och frukt omsätts dagligen.
Lagren är på vägen, och funkar inte vägen – alltså transporten och logistiken – då gäller att det finns en plan för vilka butiker som ska få vilka varor. Och vilka varor är det som vi verkligen behöver bunkra för att klara överlevnad? säger Mårten Tenne till Ekot.
Enligt radion pågår just nu en utredning om en ny livsmedelsberedskap där det bland annat ses över om de går att öka robustheten hos vissa butiker. Bland annat sneglar man på Finland där vissa butiker har avtal med staten om att vara beredskapsbutiker. I praktiken innebär det att dessa butiker vid händelse av krig inom tre dygn ska få säkra leveranser av de viktigaste varorna.
Annons
Annons
Be om att bli uppringd
Genom att klicka vidare så godkänner du att bli uppringd på det telefonnummer du anger.
Mejla oss
Genom att klicka vidare så godkänner du att vi hör av oss på den e-post du anger.