A-
A+

Mem hjälte när Danmarks EM-gulddröm gick i kras

Dika Mem i EM-finalen mot Danmark.
Dika Mem i EM-finalen mot Danmark.
HandbollKöln, TT:s utsände

Dika Mem krossade Danmarks EM-gulddrömmar. Stjärnan blev matchvinnare när Frankrike vann finalen med 33–31 efter förlängning.

Det blev en knallhård EM-final mellan Danmark och Frankrike.

Efter första halvlek stod det 14–14.

Vid full tid var ställningen 27–27 efter att Ludovic Fabregas kvitterat för Frankrike i slutminuten. Då hade Danmark som mest dessutom haft ledningen med tre mål, både i första och andra halvlek.

Men guldet rann danskarna ur händerna.

Extremt besviken över att förlora, det är klart. Vi har väldigt bra chanser att vinna den här matchen, säger danske stjärnan Mikkel Hansen.

Efter den första förlängningshalvan var det fortsatt jämnt och 29–29 lyste på resultattavlan i Köln.

Storskytten klev fram

Så långt var franske storskytten Dika Mem sensationellt mållös i matchen, men då klev den majestätiske högernian fram. Mem skickade in både 30–29 och 31–29 på kort tid.

Danskarna reducerade, men Elohim Prandi – som satte den omdiskuterade semikvitteringen mot Sverige – replikerade med 32–30. Segersiffrorna blev till slut 33–31 och stort fransk guldjubel bröt ut.

En av alla som jublade var den 39-årige handbollsikonen Nikola Karabatic, som avslutar karriären efter OS i sommar och som nu vann sitt fjärde EM-guld. De enda som tidigare har lyckats med den bedriften är ett knippe svenska spelare från "Bengan Boys"-eran, däribland Magnus Wislander och Ola Lindgren.

Hyllade attityden

Frankrikes Nedim Remili, utsedd till EM:s mest värdefulla spelare, hyllade lagets attityd genom hela turneringen. Den räddade fransmännen både i semifinalen mot Sverige och i finalen.

Utöver titeln och guldet är det nog det jag är mest stolt över. Att vi aldrig slutade kriga, att vi aldrig slutade tro på oss själva, säger Remili.

Danmarks förbannelse i EM lever samtidigt vidare. Trots tre raka VM-guld har danskarna inte vunnit EM sedan 2012.

Vi har ledningen med tre mål två gånger. Men det är som det är, säger målvakten Emil Nielsen.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.