A-
A+

Microsofts vinst över förväntan – drivs av AI

Microsofts vd Satya Nadella. Arkivbild.
Microsofts vd Satya Nadella. Arkivbild.
EkonomiTT

Mjukvaru- och molntjänstjätten Microsoft slår förväntningarna i sin kvartalsrapport. Hög efterfrågan på företagets AI-tjänster driver upp omsättning och vinst.

Bolaget redovisar en omsättning på 62 miljarder dollar, motsvarande över 640 miljarder kronor. Det är en ökning med 18 procent jämfört med samma period för ett år sedan.

Snittprognosen bland analytiker var 61 miljarder dollar i omsättning.

Vinsten lyfte till 2,93 dollar per aktie, att jämföra med snittprognosen på 2,76 dollar.

Seattle-baserade Microsoft, som är en av vinnarna i hajpen kring artificiell intelligens (AI), har nyligen kört om ärkerivalen Apple som världens högst värderade börsbolag.

"Vi har rört oss från att tala om AI till att använda AI", säger vd Satya Nadella i ett pressmeddelande.

Företagets molntjänster omsatte 25,8 miljarder dollar under kvartalet, och intäkterna från tjänsten Azure ökade 30 procent. Det var över prognosen på cirka 28 procent.

Under kvartalet slutförde Microsoft sitt uppköp av speljätten Activision Blizzard. Affären, värd 69 miljarder dollar, har beskrivits som en av de största i teknikbranschens historia.

Nyligen meddelade Microsoft att 8 procent, totalt 1 900 anställda, inom speldivisionen sägs upp. Merparten var anställda på Activision Blizzard.

Segmentet där bland annat spel och Windows ingår omsatte 16,9 miljarder dollar, en ökning med 19 procent.

Microsofts aktie hade tappat 2,1 procent i efterhandeln på Wall Street en och en halv timme efter att kvartalsrapporten offentliggjorts.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.