A-
A+

Minskad lönsamhet i livsmedelsbranschen

Dagligvaruhandeln har tappat lönsamhet på grund av det svåra ekonomiska läget. Arkivbild.
Dagligvaruhandeln har tappat lönsamhet på grund av det svåra ekonomiska läget. Arkivbild.
EkonomiTT

Livsmedelsbranschen är hårt drabbad i det svåra ekonomiska läget, enligt Statistiska centralbyrån (SCB). Lönsamheten inom dagligvaruhandeln minskade rejält under det första halvåret.

Annons

Rörelsemarginalen i dagligvaruhandeln var 1,7 procent per omsatt krona under januari- juni i år, vilket är en minskning jämfört med 3,7 procent under samma period i fjol, visar färska siffror som SCB presenterar i sin tidskrift "Sveriges ekonomi".

För livsmedelsbranschen i stort sjönk rörelsemarginalen till 5,8 procent under det första halvåret, ned från 6,2 procent.

Jordbruket sticker ut i positiv riktning, med en ökning till 30,5 procent från 26,5 procent.

SCB har jämfört de olika grenarna av livsmedelsbranschen mot bakgrund av att branschen kritiserats för att öka sina vinster, samtidigt som konsumenterna går på knäna.

"Siffrorna visar att prisökningarna på livsmedel inte har inneburit att handlarna gjort större vinster i förhållande till kostnadsökningen. Inom dagligvaruhandeln ökade rörelseintäkterna med 9 procent medan rörelsekostnaderna exklusive personalkostnader steg med 13 procent första halvåret 2023 jämfört med första halvåret 2022", skriver SCB.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.