A-
A+

Minskad tro på varningar ger sänkta långräntor

Flera banker sänker nu räntan på lån med långa bindningstider. Arkivbild.
Flera banker sänker nu räntan på lån med långa bindningstider. Arkivbild.
BolånTT

Flera banker sänker nu räntan på lån med långa bindningstider.

En förklaring kan vara att marknaden inte längre tror på centralbankernas räntevarningar, enligt SBAB:s chefsekonom Robert Boije.

Annons

Annons

Robert Boije, chefekonom på SBAB. Arkivbild.
Robert Boije, chefekonom på SBAB. Arkivbild.
Shoka Åhrman, sparekonom på SPP. Arkivbild.
Shoka Åhrman, sparekonom på SPP. Arkivbild.

Förra veckan meddelande SBAB att räntan på lån med längre bindningstid sänks. Ett lån hos SBAB med fyra års bindningstid har nu en ränta på 4,01 procent.

På tisdagen följde både Handelsbanken och Skandia efter.

Räntan för ett lån med fem års bindningstid ligger nu hos Handelsbankens bolåneinstitut Stadshypotek på 4,33 procent, och ett med tio års bindningstid på 4,54 procent.

Listräntan för ett lån på fem år hos Skandia är 3,66 procent.

Marknaden tror inte på höjningar

De svenska räntorna på lån med längre bindningstider påverkas till stor del av det internationella ränteläget. Att de internationella marknadsräntorna nu sjunkit har två tänkbara förklaringar, enligt Robert Boije på SBAB.

Dels vittnar många företag om att kostnadstrycket börjar avta. Dels verkar inte marknaden tro att centralbankerna kommer att kunna höja styrräntorna så mycket som de tidigare sagt. Det skulle ta knäcken på ekonomin, säger han.

Man gör en ganska snabb höjning av styrräntorna, men man kommer förmodligen då välja att inte höja dem till så höga nivåer som man bedömde tidigare.

Annons

Annons

Inflationen toppar

I dagarna kommer färska inflationssiffror för juni från USA och Sverige. Svenska och internationella analytiker spår att konsumentpriserna stigit, men att inflationen är på väg mot en topp.

De flesta tror ju ändå att inflationen kommer att sjunka tillbaka lite svagt i höst, även om den fortfarande ligger långt över Riksbankens inflationsmål, säger Boije.

Det som kan ligga i andra vågskålen framöver är om smittspridningen av covid-19 fortsätter att öka, säger han.

Om det leder till nya nedstängningar i Kina och kanske även i andra länder och det återigen bli problem i de globala leveranskedjorna skulle det kunna tala för ett mindre gynnsamt scenario framöver.

Fortsatt höjda rörliga räntor

Samtidigt som SBAB sänkte räntorna för de långa bindningstiderna höjdes också den rörliga räntan till 2,25 procent.

Och det är viktigt att komma i håg att rörliga och bundna räntor påverkas av olika faktorer, säger SPP:s sparekonom Shoka Åhrman.

Det är framtida utvärderingar och framtida inflationsförväntningar som gör att de långa bundna räntorna hamnar på andra nivåer nu.
Och det är inga jättesänkningar som man har gjort, fortsätter hon.

Att de långa bundna räntorna sänks något nu kan vara en indikation på att vi längre fram kan se färre höjningar från Riksbanken, säger Åhrman.

Det betyder inte att de rörliga räntorna, som till stor del påverkas av riksbankens styrränta, kommer att vända i närtid.

Att vi skulle se ett trendbrott eller ett skifte vad gäller de rörliga bolånen, där är vi inte ännu.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.