A-
A+

Mobilanvändning på Sis-hem ska begränsas

Regeringen vill att Statens institutionsstyrelse ska få utökade möjligheter att begränsa elektroniska kommunikationstjänster, enligt ett förslag till lagrådet. Arkivbild.
Regeringen vill att Statens institutionsstyrelse ska få utökade möjligheter att begränsa elektroniska kommunikationstjänster, enligt ett förslag till lagrådet. Arkivbild.
PolitikTT

Regeringen vill att Statens institutionsstyrelse (Sis) ska få utökade möjligheter att begränsa elektroniska kommunikationstjänster.

Dessutom ska hemmen delas in i säkerhetsnivåer, enligt förslaget till lagrådet.

Förslagen läggs för att barn och unga i samhällets vård ska "ges den vård och det skydd som de behöver och har rätt till" och att restriktioner, i vissa fall, kan krävas.

"Vi har sett barn och unga som har kunnat arrangera sina egna rymningar – nu sätter vi stopp för det", säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) i ett pressmeddelande.

Restriktionerna ska bara användas om de "står i rimlig proportion till syftet med åtgärden".

Regeringen vill att Sis särskilda ungdomshem ska delas in i säkerhetsnivåer för att övervakningen och kontrollen inte ska vara mer ingripande än nödvändigt. Tillgången till exempelvis internet och mobiltelefon ska kopplas till det aktuella hemmets säkerhetsnivå.

För att ytterligare förhindra kontakt mellan ungdomen och kriminella på utsidan vill regeringen ge Sis möjlighet att kontrollera om en kontakt eller besökare är dömd eller misstänkt för brott. Om det av säkerhetsskäl krävs kroppsvisitering vid besök ska även det kunna villkoras, enligt förslaget.

Den senaste tiden har flera rymningar skett från Sis-hem och förslaget är en del i arbetet mot att förhindra detta.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 15 maj 2024.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.