A-
A+

Munters resultat kan ha läckt i it-attack

Munters tillverkar bland annat produkter för avfuktning och kylning av luft. Arkivbild.
Munters tillverkar bland annat produkter för avfuktning och kylning av luft. Arkivbild.
EkonomiTT

Klimatkontrollbolaget Munters offentliggör preliminärt resultat för fjärde kvartalet och helåret 2023 till följd av hackerattacken mot it-leverantören Tietoevry.

I ett pressmeddelande skriver Munters att den förtida publiceringen görs eftersom "det inte kan säkerställas att information avseende Munters preliminära resultat för fjärde kvartalet och helåret 2023 förblivit konfidentiell".

Bokslutskommunikén från bolaget var planerad att offentliggöras den 1 februari 2024.

Munters skriver i pressmeddelandet att företagets finansiella konsolideringssystem och en mindre del av affärssystemen är påverkade av attacken mot Tietoevry.

“Munters ser väldigt allvarligt på incidenten hos Tietoevry och vi har nära kontakt med dem”, säger Munters vd och koncernchef Klas Forsström i en kommentar i pressmeddelandet.

Enligt det preliminära resultatet, som kommunicerades efter midnatt natten mot måndagen, ökade orderingången med 82 procent organiskt och nettoomsättningen landade på 3,6 miljarder, upp från 3 miljarder kronor under fjärde kvartalet.

De preliminära resultatet för helåret 2023 visar en minskad orderingång med 21 procent organiskt. Nettoomsättningen ökade dock med 27 procent på helåret till 13,9 miljarder, upp från 10,3 miljarder kronor.

It-leverantören Tietoevry utsattes för en ransomwareattack natten mellan fredag och lördag. Flera svenska företag och organisationer har drabbats och fått problem på olika nivåer.

Bland annat har HR-systemet Primula, som används av flera statliga myndigheter, drabbats. Även Filmstadens försäljningssystem slogs ut i lördagens attack och det gick då inte att köpa vare sig biljetter eller snacks.

Västerbottens region, Bjuvs kommun och Region Uppsala har också drabbats.

"De störningar som har identifierats under helgen påverkar bland annat ekonomisystem och sjukvårdens journalsystem", skrev Region Uppsala i ett pressmeddelande.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.