A-
A+

Musikens kvinnor lyfts fram i Malmö

År 1959: Sveriges första kvinnliga dirigent Ortrud Mann leder sin orkester – här under ett framträdande i Stockholms Konserthus där verk av Jean Sibelius framförs. Arkivbild.
År 1959: Sveriges första kvinnliga dirigent Ortrud Mann leder sin orkester – här under ett framträdande i Stockholms Konserthus där verk av Jean Sibelius framförs. Arkivbild.
KulturTT

Nu tar kvinnorna plats på scenen – kommande år satsar Malmö Live Konserthus på en rad arrangemang som ska både hylla och stärka just kvinnorna i den fortfarande ojämställda musikens värld.

Först ut blir en musikdramatisk föreställning om Sveriges första kvinnliga dirigent.

Annons

Annons

Annons

Annons

Den manliga musikvärlden skakades troligen om rejält när den blott 26-åriga Ortrud Mann anställdes vid Hippodromteatern i Malmö år 1944, i konkurrens med en rad manliga sökande. Tjänstgöringen visade sig bli startskottet på en lysande karriär – men hennes yrkesliv i orkesterdiket kantades många gånger också av ett starkt motstånd från manliga kollegor.

"Ibland bortglömda kvinnoöden"

Mann fullföljde dock sitt mål och blev faktiskt den första kvinnan att verka professionellt som dirigent i Sverige. En unik – men kanske också bortglömd historia som i höst får urpremiär på scenen i Malmö.

Musikföreställningen om Ortrud Mann är ett samarbete mellan Malmö Stadsteater och Malmö Live Konserthus – och "ett drömprojekt", enligt Malmö Stadsteaters teaterchef Kitte Wagner.

"Vi har nästan som tradition på Malmö Stadsteater att föra fram berättelser på teaterscenen som handlar om viktiga och ibland bortglömda kvinnoöden. Genom det här samarbetet lyfter vi varandra som kulturinstitutioner och blir viktiga för hela Malmö" säger hon i ett pressutskick.

Annons

Annons

Hyllar kvinnor

Föreställningen om Ortrud Mann är en fiktion skriven av Hanna Nygren och regisserad av Sara Cronberg. Huvudrollen spelas av skådespelaren Mari Götesdotter.

Satsningen blir först ut i en rad arrangemang i Malmö som går under namnet "100 kvinnor 100 år”. Temat syftar till att hylla och stärka kvinnor i musikens värld – och temat blir också en passning till att vi i Sverige firar 100 år av kvinnlig rösträtt i Sverige just i år.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova på vårt medlemskap för endast 19 kr