A-
A+

Netflix anklagas för att mörka misshandelsfall

Alexander Zverev under pågående Australian Open.
Alexander Zverev under pågående Australian Open.
TennisMelbourne, TT:s utsände

Tennisstjärnan Alexander Zverev misstänks för att ha misshandlat sin ex-flickvän, ett ärende som kommer att avgöras i domstol.

Men när han medverkar i Netflix-serien “Break point” nämns inte misstankarna alls – vilket får kritik.

Han framställs som en hjälte, säger tennisjournalisten Ben Rothenberg.

Under en match mot Rafael Nadal viker sig foten i en löpning och den dåvarande världstrean faller ihop skrikande på grusbanan.

Scenen är från Netflix nya säsong av tenisserien “Break point”, där ett av avsnitten vigs åt Alexander Zverevs återkomst från den svåra vristskada han ådrog sig under Franska öppna 2022. Men när serien släpptes i förra veckan hamnade fokus inte på det som skildras i avsnittet om Zverev.

I stället har många pekat på att serieskaparna inte med ett ord nämner att den 26-årige tysken anklagats för misshandel av två tidigare flickvänner. I ett av fallen meddelade en domstol i Berlin så sent som tidigare denna vecka att en rättegång kommer att hållas i maj.

Jag blev förvånad när jag såg att han skulle vara med, jag uppfattade nämligen att de väldigt medvetet valde att inte ha med honom i första säsongen, säger den amerikanske journalisten Ben Rothenberg till TT på plats i Melbourne under Australian Open.

Det var han som 2020 skrev en uppmärksammad artikel där Zverevs ex-flickvän anklagade honom för att ha misshandlat henne, något som följdes upp i ytterligare en artikel 2021.

Detta ärende blev aldrig formell rättssak. I det andra fallet står Zverev däremot åtalad för att ha åsamkat en annan tidigare flickvän fysisk skada.

Vill inte kommentera

Hur Netflix – och produktionsbolaget bakom serien – har resonerat gällande porträtteringen av Zverev och varför inget av dessa fall nämns framgår inte.

De har inte velat kommentera och har inte svarat på några frågor alls om varför de gjorde det, säger Ben Rothenberg.

En problematisk aspekt av Netflix utelämnande av anklagelserna är, enligt Rothenberg, att tittare som inte har någon förkunskap blir serverade en bild av stjärnan som saknar en viktig pusselbit.

Det är överlag en väldigt positiv skildring, han framställs som en hjälte. Den som bara ser det här avsnittet kommer inte ha en aning om den här andra aspekten. Och det handlar om något väldigt allvarligt, det är inte en fråga om personlighet utan om brottsmisstankar.
I min mening är det en väldigt oansvarig form av historieberättande.

Nekar till misstankarna

Zverev själv nekar till alla anklagelser. När han på en presskonferens efter sin vinst i Australian Opens andra omgång fick en fråga om huruvida han planerar att närvara vid rättegången i vår blev stämningen infekterad.

Wow, är det frågan? Jag har just spelat i fyra timmar och 40 minuter. Det är inte den första fråga jag vill höra, om jag ska vara ärlig, svarade Zverev som möter Cameron Norrie i den fjärde omgången av turneringen.

Och en sak är säker, han har inte dömts för brott. Det är dock inget skäl för Netflix att ignorera det han anklagas för, anser Ben Rothenberg.

Det är fortfarande något som hänger i luften som ett mörkt moln på ett sätt som, enligt mig, gör det orimligt att framställa honom i så oerhört positiv dager. Dessutom finns det så många andra spelare att välja på, de hade inte behövt lyfta fram honom.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.