A-
A+

Nordkorea: Putin redo att besöka Kim Jong-Un

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un vid besöket hos president Vladimir Putin i ryska Fjärran östern i september.
Nordkoreas ledare Kim Jong-Un vid besöket hos president Vladimir Putin i ryska Fjärran östern i september.
Nordkorea/RysslandTT-AP-AFP

Rysslands president Vladimir Putin har uttryckt sin vilja för att inom kort besöka Nordkorea, enligt ett uttalande från utrikesminister Choe Son-Hui.

"President Putin är varmt välkommen att besöka Pyongyang och regeringen står redo att ta emot det koreanska folkets närmaste vän med den största uppriktighet", ska ministern enligt den slutna diktaturens nyhetsbyrå KCNA ha hälsat Putin i samband med ett besök i Moskva i förra veckan.

Under mötet uttrycktes även en ömsesidig vilja om att "fortsätta stärka det strategiska och taktiska samarbetet för att försvara ländernas kärnintressen", heter det i uttalandet.

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un träffade Putin i ryska Fjärran östern i september, och beskedet om att presidenten kan vara på väg att besöka Pyongyang för första gången på över 20 år är ännu en signal om att bandet mellan de två regimerna håller på att stärkas.

Putins talesperson Dmitrij Peskov sade tidigare i veckan att presidenten kommer att besöka Nordkorea vid "ett lämpligt tillfälle", men att inget datum har bestämts.

I väst anklagas Pyongyang för att samarbeta med Moskva för att stödja kriget i Ukraina. Regimen ska bland annat ha skickat en stor mängd artilleriammunition och vapen, som nu börjat användas i Rysslands krigföring.

Den nordkoreanska regimen har uttryckt sitt fulla stöd för kriget i Ukraina, men förnekar vapenförsändelser till Moskva.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.