A-
A+

Norge och Danmark stoppar adoptioner

Arkivbild.
Arkivbild.
NorgeTT

Norge stoppar alla adoptioner från flera länder i Sydostasien. Orsaken är uppgifter om olagliga adoptioner.

I Danmark kommer det inte gå att genomföra internationella adoptioner över huvud taget framöver.

Den enda organisation i Danmark som förmedlar internationella adoptioner slutar med detta. Det innebär att det i praktiken inte längre blir möjligt för danskar att adoptera från utlandet, rapporterar DR.

Organisationen tog beslutet efter att det danska social-, bostads- och äldredepartementet meddelat att organisationen inte får förmedla adoptioner från Filippinerna, Indien, Taiwan, Thailand och Tjeckien under en viss tid.

Tidigare under tisdagen gick Norge ut med att landet stoppar alla adoptioner från Filippinerna, Thailand och Taiwan, rapporterar VG. Orsaken är uppgifter om olagliga adoptioner i en granskning som tidningen gjort. Bland annat säljs barn i Filippinerna och tilldelas falska födelsebevis.

Även adoptioner från Sydkorea kommer att stoppas framöver. De som redan har godkänts kommer dock att genomföras.

Så är det i Sverige

I Sverige är adoptioner från dessa länder tillåtna, men Filippinerna är under lupp.

Vi har kontakt med Norge och väntar på att få del av mer information, säger Tommy Marksén, avdelningschef på Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd (MFOF), som är den myndigheten som godkänner internationella adoptioner i Sverige.

I Sverige förmedlar organisationen Adoptionscentrum adoptioner från Filippinerna, Thailand, Taiwan och Sydkorea. Dessutom har Barnen Framför Allt auktorisation att förmedla adoptioner från Thailand och Taiwan.

MFOF genomför just nu en särskild granskning av adoptionerna från Filippinerna, som myndigheten startade på grund av VG:s avslöjande i höstas.

Ytterligare tillsynsärenden kan inledas även gällande andra länder om mer informationen från Norge leder till fler misstankar om oegentligheter, enligt Tommy Marksén.

Bortsett från tillsynsärenden genomför MFOF löpande översyner av länder och organisationer som förmedlar internationella adoptioner.

Stoppade adoptioner

Just nu pågår en sådan översyn av adoptioner från Sydkorea, som råkar sammanfalla med att Sydkorea har ändrat sin lagstiftning, så att internationella adoptioner ska skötas av staten.

Därför har Adoptionscentrum valt att sluta med adoptioner från Sydkorea, bortsett från de ärenden som redan påbörjats, enligt Marksén.

När det gäller adoptioner från Madagaskar och Panama stoppades dessa i slutet av förra året, eftersom tillvägagångssättet kan strida mot internationella lagar och konventioner, rapporterar Dagens Nyheter. I Madagaskar finns risk för barnhandel.

Adoptionscentrum ifrågasätter MFOF:s beslut, och säger att myndigheten aldrig besökt länderna under den tid som organisationen varit verksam där.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.