A-
A+

Nu kommer filmen om gåtan Bob Marley

Kingsley Ben-Adir spelar Bob Marley i 'Bob Marley: One love'. Pressbild.
Kingsley Ben-Adir spelar Bob Marley i "Bob Marley: One love". Pressbild.
NöjeTT

"One love" är filmen om Bob Marleys liv. Men även om regissören vill hylla reggaeikonen så är Marley fortfarande ett mysterium.

Han är överallt men samtidigt fortfarande en gåta, säger Reinaldo Marcus Green till TT.

Reinaldo Marcus-Green har regisserat 'one love'.
Reinaldo Marcus-Green har regisserat "one love".

"One love" berättar historien om Bob Marley – om livsresan bakom hans revolutionerande musik. Reinaldo Marcus Green regisserar filmen, som till största delen utspelas då Marley spelade in albumet "Exodus" i London i slutet av 70-talet.

Green, som tidigare bland annat regisserat "King Richard" och "Monsters and men", växte själv upp med Marleys musik, men det var arbetet med "One love" som fick honom att verkligen förstå den.

Jag hade lyssnat på låtarna som melodier men aldrig riktigt dissekerat dem. Nu fick jag verkligen förstå texterna och förhoppningsvis kommer biopubliken också att göra det, säger han.

Kreativ period

Att just "Exodus" blev filmens fokus har flera anledningar, menar Green. En är att skivan av många anses vara en av 1900-talets bästa, en annan är att Marley året innan den gavs ut utsattes för ett mordförsök på grund av sitt engagemang mot det politiska våld som rasade på Jamaica.

Eftermälet innebar en otroligt rik musikaliskt kreativ period för Bob Marley, säger Green.

Filmen är producerad i samarbete med familjen Marley, och det var en absolut nödvändighet, menar Green:

Med hjälp av Bob Marleys familj och barn kunde vi få reda på hur han skrev musik, hur han skrattade, vad han hade för gångstil, vad som gjorde honom irriterad – det var sådana saker jag var ute efter, säger han.

I en scen i filmen blir Bob Marley, som spelas av Kingsley Ben-Adir, upphämtad i en bil på en flygplats. Under repetitionerna placerades han i baksätet bakom chauffören, Marleys son, Ziggy Marley, satte stopp. Hans pappa skulle aldrig ha satt sig i baksätet.

Det fanns ju en ledig plats där framme, bredvid chauffören. Bob Marley var en enkel, "vanlig" man som inte ville bli omkringskjutsad. Sådana detaljer gör all skillnad för filmskapandet, säger Green.

Gåta

Men trots att Reinaldo Marcus Green nu har lärt sig nya saker om Bob Marleys liv på detaljnivå så är reggaeikonen för honom mycket av ett mysterium.

Han var och är en av världens främsta artister och han är överallt – på t-shirts, tapeter och väskor i alla länder – men samtidigt är han fortfarande en gåta. Då är det tur att vi har ryggraden hans texter utgör att luta oss mot.

Vad hoppas du att publiken ska känna när de har sett "One love"?

Att de har fått en vip-biljett rakt in i Bob Marleys liv.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.