A-
A+

Ny behandling fick döva barn att höra

En 11-årig pojke som föddes döv har efter att ha behandlas med genterapi i oktober 2023 nu börjat höra.
En 11-årig pojke som föddes döv har efter att ha behandlas med genterapi i oktober 2023 nu börjat höra.
ForskningTT

Fem av sex döva barn återfick hörsel med hjälp av genterapi som testats inom ramen för en studie. Nu hoppas forskarna kunna hjälpa fler.

Det är kinesiska forskare som sedan 2022 testat behandlingen på sex barn som har en typ av medfödd dövhet som beror på en mutation i en viss gen. Genen kodar för ett protein som behövs för att transportera ljudsignaler från örat till hjärnan.

Med genterapin är förhoppningen att kunna ersätta den muterade genen så att proteinet kan bildas. Resultaten från de sex försöken som nu publiceras i den vetenskapliga tidskriften Lancet verkar lovande.

Enligt studien förbättrades barnens hörsel 26 veckor efter behandlingen. Barnen ska också ha förbättrat sitt tal omkring sex månader efter att de börjat höra. Med hjälp av ett ofarligt virus opererades den nya genen in i barnen som då började producera proteinet.

Totalt beror omkring 2 till 8 procent av all medfödd dövhet och hörselnedsättning beror på just den här mutationen.

"Resultaten från studien är häpnadsväckande. Vi såg hur hörseln hos barnen förbättrades vecka för vecka”, säger Zheng-Yi Chen från Harvard Medical School, som är en av forskarna bakom studien i ett pressmeddelande.

Utifrån resultaten och att inga allvarliga långsiktiga biverkningar upptäckts planerar forskarna nu för större studier på fler barn.

Tidigare i veckan presenterade forskare vid Children's Hospital of Philadelphia nyheten att en 11-årig pojke som även han genomgått genterapi har börjat höra för första gången i sitt liv, rapporterar bland annat AFP.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.