A-
A+

Ny prognos pekar mot tuffare tider

Färre bostadsinvesteringar inom näringslivet kommer att bidra till den svenska BNP-nedgången, enligt SBAB. Arkivbild.
Färre bostadsinvesteringar inom näringslivet kommer att bidra till den svenska BNP-nedgången, enligt SBAB. Arkivbild.
EkonomiTT

Nedgången för den svenska ekonomin väntas bli värre än i övriga Europa.

Svensk BNP tros falla med hela en procent i år, skriver SBAB i en ny prognos.

Annons

Annons

BNP-nedgången kommer till största delen bero på de allt färre bostadsinvesteringar som görs inom näringslivet. Men även hushållens sviktande konsumtion påverkar, enligt banken.

Det är också till följd av det fallande antalet bostadsinvesteringar som den svenska ekonomin kommer att drabbas hårdare än euroländernas – men också på grund av de svenska hushållens räntekänslighet, skriver SBAB fortsatt i sin prognos.

Framåt slutet av året väntas inflationen däremot ligga nära Riksbankens mål, när den pressas tillbaka av den försämrade ekonomiska utvecklingen, ökande arbetslöshet och tillbakagången i det globala prisläget, enligt banken. Därför bör Riksbanken börja sänka styrräntan mot slutet av året, enligt SBAB.

"Det är förstås en svår balansgång i ett, initialt, fortsatt högt inflationsläge, men mycket talar för att Riksbanken ändå kommer att behöva vikta upp den allt sämre realekonomiska utvecklingen och den ökande arbetslösheten i Sverige och lägga mindre vikt vid vad ECB beslutar inför kommande räntebeslut", säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB i en kommentar.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.