A-
A+

Ödesmatch väntar – så går Sverige till EM-semifinal

Hampus Wanne.
Hampus Wanne.
HandbollHamburg, TT:s utsände

De svenska spelarna brukar inte gilla att räkna på tabellen, men nu kan de snart bli så illa tvungna.

Här är förutsättningarna i kampen om semifinalplatserna i handbolls-EM.

Dagen efter den knappa och tunga förlusten mot Danmark i Hamburg gällde det att snabbt slicka såren inför det viktiga söndagsmötet med Portugal.

Två positiva saker finns för Blågult att ta med sig från fredagskvällens heta nordiska drabbning.

Till att börja med: Sverige gjorde en bra match och pressade de trefaldigt regerande världsmästarna hela vägen till slutet.

Och ännu viktigare: Sverige har fortfarande avancemanget till EM-semifinal helt i egna händer.

Det är där vi vill vara och det tycker jag att vi har gjort oss förtjänta av. Vi vill inte hamna i ett läge där vi måste sitta och kolla på en match och hoppas att ett lag ska spela det i händerna på oss, säger Hampus Wanne.

På samma poäng

Sverige och Portugal har fyra poäng var med två matcher kvar. Om två (eller fler) lag slutar mellanrundan på samma poäng avgör inbördes resultat tabellplaceringen.

Förutsättningarna i kortversion: Sverige tar ett jättekliv mot EM-semi vid seger mot Portugal. Och vid förlust är man riktigt, riktigt illa ute. Man kan med fog kalla mötet för en liten kvartsfinal.

För två år sedan var det ungefär samma läge (i sista matchen) mot Norge, när Valter Chrintz avgjorde i slutet (och Sverige till slut vann EM-guld). Det är coolt och det känns som att man redan är inne i slutet av turneringen, även om vi inte riktigt är det, säger Wanne.

Kan bli helt klart

Förutsättningarna i långversion:

+ Vid svensk seger

Sveriges match börjar klockan 18 och blir det vinst kan semifinalavancemanget i bästa fall säkras redan senare på kvällen. Skulle Danmark då också ta minst en poäng mot Norge är det nämligen helt klart att Sverige – och danskarna – tar sig vidare till medaljmatcherna i Köln. Vid dansk förlust skulle däremot även norrmännen blanda sig i semikampen och då lever dramatiken till på tisdag.

+ Vid oavgjort

Blir det delad pott mot Portugal behåller Sverige andraplatsen i gruppen, tack vare att man totalt har åtta måls bättre målskillnad än portugiserna. Då kommer Blågult fortfarande ha saken i egna händer när mellanrundan avslutas mot Norge på tisdag. Seger där räcker – så länge Portugal inte tidigare på dagen har slagit Nederländerna med minst åtta måls större marginal.

+ Vid förlust

I ett sådant läge skulle tabellräkningen bli plågsam för svenskarna. För att ha en chans att kunna gå vidare då skulle Sverige få hoppas på att tre lag slutar gruppen på sex poäng och att Blågult i så fall har bäst inbördes resultat av de tre. Då får Sverige (förutom svensk seger mot Norge) i första hand hålla tummarna för att Danmark förlorar sina båda återstående matcher. Ett scenario som känns ganska långsökt.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.