A-
A+

Osäkert om krigsfångar var ombord störtat flyg

Ett militärt transportflygplan av typen Iljusjin-76 har kraschat i ryska Belgorod.
Ett militärt transportflygplan av typen Iljusjin-76 har kraschat i ryska Belgorod.
RysslandTT-AP-AFP

Ett ryskt militärt transportplan har kraschat några mil från Ukrainas gräns. Enligt Ryssland fanns ukrainska krigsfångar som skulle utväxlas ombord på planet.

Ukraina bekräftar att en fångutväxling skulle ske på onsdagen, men nämner inget om planets krasch.

Rysslands utrikesminister Sergen Lavrov i FN:s högkvarter i New York.
Rysslands utrikesminister Sergen Lavrov i FN:s högkvarter i New York.
Rök stiger från platsen där militärflygplanet slog ned.
Rök stiger från platsen där militärflygplanet slog ned.

Kraschen med transportflygplan av typen Iljusjin-76med inträffade i Jablonovo nära Belgorod på onsdagsförmiddagen. Samtliga ombord dog enligt regionala myndigheter.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov hävdade på en presskonferens i FN i New York att Ukraina skjutit ned planet, skriver CNN som inte kan verifiera påståendet. Lavrov har krävt ett krismöte i FN:s säkerhetsråd under onsdagskvällen.

Fångutväxling planerad

Ukraina kommenterade inte det störtade planet eller om ukrainska styrkor skjutit ned transportflyget i ett uttalande på onsdagseftermiddagen. Däremot bekräftade Ukraina att en fångutväxling skulle ske under onsdagen.

Hittills har 49 fångutväxlingar mellan Ukraina och den ryska invasionsstyrkan ägt rum, och över 2 800 ukrainska krigsfångar har kunnat återvända hem. Ukrainska myndigheter beräknar att omkring 8 000 ukrainare, både civila och militärer, hålls fångna i Ryssland, skriver brittiska BBC.

Ukrainas underrättelsetjänst sade också att man saknade "tillförlitlig information" om vilka som befunnit sig ombord. I uttalandet sades det också att Kiev inte hade tillfrågats om att en säkerställd flygzon vid staden Belgorod, "vilket har hänt vid tidigare fångutväxlingar".

Svårtydda uppgifter

Det ryska försvarsdepartementets sade att 65 ukrainska krigsfångar ombord, samt sex besättningsmedlemmar och ytterligare tre medföljande.

Ukrainska militärkällor sade initialt att Ukrainas luftvärn sköt ned det ryska planet – och att det höll på att transportera robotar till den ryska krigsinsatsen.

Dessa uppgifter drogs senare tillbaka och dementerades.

I ett inledande skede tycks det omöjligt att bevisa någon av dessa versioner, enligt Markus Göransson, lektor i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan.

Det behövs bevis för att det skulle vara lastat med robotar eller att det transporterade ukrainska krigsfångar, båda är väldigt tacksamma utsagor för respektive land och lite väl passande för de narrativ som man vill sprida, säger Göransson.

Föregicks av flyglarm

Tidigare under onsdagsmorgonen hade det utfärdats ett flyglarm i Belgorod-regionen.

Ukraina har under en tid trappat upp anfall mot mål på den ryska sidan, inte minst i staden Belgorod.

Det är väldigt många militärflyg i cirkulation i luften, framför allt intill den ukrainska gränsen, och det kan mycket väl vara en olyckshändelse, säger Markus Göransson.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.