A-
A+

Oväntat BNP-bakslag i USA

USA:s BNP minskar för andra kvartalet i rad. Arkivbild
USA:s BNP minskar för andra kvartalet i rad. Arkivbild
EkonomiTT

USA:s bruttonationalprodukt (BNP) minskade för andra kvartalet i rad under årets andra kvartal – vilket enligt många ekonomer utgör den tekniska definitionen på vad som kallas en recession.

Annons

Annons

Den högsta inflationen på årtionden slår mot konsumtionen samtidigt som räntehöjningar slår mot investeringar och köpkraft i ekonomin.

BNP-nedgången i andra kvartalet blev 0,9 procent i årstakt, vilket följer på en nedgång på 1,6 procent under årets första kvartal, enligt preliminära beräkningar gjorda av USA:s handelsdepartement.

Privatkonsumtionen ökade med 1 procent under kvartalet, vilket var en lägre ökningstakt än under kvartalet före.

BNP-nedgången var oväntad. Analytiker hade i snitt räknat med en ökning för BNP under andra kvartalet med 0,4 procent mot kvartalet före och en ökning för privatkonsumtionen med 1,2 procent.

För att officiellt kalla konjunkturen en recession krävs i USA att forskningsinstitutet National Bureau of Economic Research (NBER) slår fast att detta är fallet. Då är kriteriet att nedgången i ekonomisk aktivitet är betydande och utbredd i ekonomin och att det handlar om en nedgång som håller i sig i mer än ett par månader.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.