A-
A+

Oväntat få nya jobb i USA

Antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA ökade med 559 000 personer under maj. Arkivbild.
Antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA ökade med 559 000 personer under maj. Arkivbild.
EkonomiTT-Reuters

Minskad smittspridning med drygt hälften av befolkningen fullt vaccinerad mot covid-19 gav ett rejält lyft på USA:s arbetsmarknad i maj.

Arbetslösheten föll till 5,8 procent och 559 000 nya jobb skapades.

Det är mer än dubbelt så många som i april, men färre än vad analytiker hade räknat på.

Annons

Annons

Antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA ökade med 559 000 personer under maj jämfört med månaden före, enligt landets arbetsmarknadsdepartement. Ekonomer hade dock i genomsnitt väntat sig en ökning med 650 000 i maj, enligt en Reutersenkät.

Marknaden tog ändå emot jobbsiffrorna positivt, med stigande kurser i terminshandeln inför fredagens börsöppning på Wall Street.

Arbetslösheten sjönk samtidigt till 5,8 procent, där låg förväntningarna på 5,9 procent. I april uppmättes arbetslösheten till 6,1 procent.

I april ökade sysselsättningen med 278 000 personer enligt reviderade siffror. Från början rapporterades en ökning med 260 000 personer.

Vaccinationsframgångarna i USA har gjort att myndigheter runt om i landet har tagit bort restriktioner som tidigare under pandemin har inneburit att många företag tvingats hålla stängt och miljontals amerikaner blivit av med jobbet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!