A-
A+

Palicka: "Betyder otroligt jävla mycket"

Andreas Palicka efter bronsmatchen i EM.
Andreas Palicka efter bronsmatchen i EM.
HandbollKöln, TT:s utsände

Andreas Palicka storspelade på nytt i EM-bronsmatchen mot Tyskland. Själv valde han att hylla lagets moral efter segern.

Det är en jävla styrka att ta till vara på en sån här chans, säger 37-åringen.

Med sonen Aston bredvid sig och med tyske målvaktskollegan Andreas Wolffs matchtröja hängande runt axlarna kom Andreas Palicka till intervjuzonen efter segern i Köln.

Ute på planen hade Palicka, som spelade på smärtstillande efter att ha stukat foten, räddat 19 av 43 tyska skott när Blågult reste sig efter den otroligt smärtsamma förlusten i EM-semifinalen mot Frankrike i fredags.

Jag kan beskriva den här matchen med två ord: ilska och kvalité. Jag stod där inför matchen, ofta brukar vi hålla nån form av tal eller så om gemenskap och sådana grejer. Nu sade vi bara "allt ska ut, det är vi mot 20 000 och det finns ingenting annat än att vi vinner".

"Otrolig styrka"

Och vann gjorde Sverige, med 34–31 till slut, efter att man lagt grunden till segern i en utmärkt första halvlek.

Jag vet att man inte ska säga till er journalister vad ni ska skriva, men jag hade blivit väldigt glad om ni skriver att det är en otrolig styrka av ett lag att hantera ett sådant här scenario och gå in och slå ett tyskt landslag inför 20 000 tyskar.
Det var en otroligt viktig seger för själen, för hjärtat och för huvudet, om det nu finns kvar, säger Palicka som räddade ett skott med ansiktet i första halvlek.

"Bättre än någonsin"

Han pratar hellre om lagets karaktär och värdegrund än om sig själv, så andra får stå för hyllningarna av den formidable målvakten.

Det Palicka har presterat i det här mästerskapet, både på och utanför banan, är extremt imponerande. Jag är väldigt väldigt glad och väldigt stolt över att han är min kapten i det här landslaget, säger förbundskapten Glenn Solberg.
Han blir bara bättre och bättre. Han är fantastiskt bra just nu, säger målvaktstränaren Tomas Svensson.

Tack vare segern i bronsmatchen är Sverige också klart för OS i sommar, i Palickas hemstad Paris. Målvaktsveteranen – han fyller 38 år strax före OS – lär vakta målet då också om inget oförutsett inträffar.

Det kommer givetvis bli helt fantastiskt hoppas jag. Jag tycker att den här truppen är redo för ett riktigt olympiskt spel med åskådare och allt det där, säger Palicka.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.