A-
A+

Palickas försvarstal: "Rent ut sagt respektlöst"

Andreas Palicka på en pressträff under EM i Tyskland.
Andreas Palicka på en pressträff under EM i Tyskland.
HandbollTT

Målvakterna är inte Frankrikes svaghet i EM – i alla fall inte om man frågar Andreas Palicka.

Här är svenskens 92 sekunder långa försvarstal för sina franska målvaktskollegor.

Samir Bellahcene har spelat mest av Frankrikes målvakter i EM.
Samir Bellahcene har spelat mest av Frankrikes målvakter i EM.

Andreas Palicka har i många år varit en av handbollslandslagets mest färgstarka profiler. Räddningarna, känsloyttringarna, snacket – allt håller toppklass. Så även under årets EM i Tyskland.

När TT träffar Palicka inför fredagens EM-semifinal mot Frankrike i Köln kommer vi med följande påstående: En del hävdar att målvakterna är Frankrikes svaghet, om man kan säga så…

Någon fråga hinner inte ens ställas innan den 37-årige lagkaptenen avbryter och börjar svara:

Ja, hur man nu kan hävda det. Det tycker jag är helt absurt faktiskt, även om man inte kanske ska använda uttrycket absurt i tidningarna. Men jag kan tycka att det är rent ut sagt respektlöst mot de målvakterna. Du har Samir Bellahcene som spelar i Kiel i dag, som har gått dit och räddat laget flera gånger och spelar på en otrolig nivå. Han är redan och kommer bli en fantastisk målvakt. En fantastiskt härlig kille också, det kan du gärna skriva. Sedan har du de två målvakterna från Montpellier – Desbonnet och Bolzinger – som har otroligt fina säsonger i ryggen med två helt olika spelstilar. Så jag tycker att de har riktigt bra målvakter. Men jag tror att Frankrike lever kvar i facket att alla målvakter fortfarande jämförs med (förre stormålvakten Thierry) Omeyer.

"Väldigt, väldigt bra"

Palicka är mer än halvvägs in i svaret nu. Han hämtar andan en kort sekund. Fortsätter sedan:

Och det är lite det vi här i Sverige försöker komma ifrån, att man inte bara ska ha en utan ha flera stycken. Och där tycker jag Frankrike lite i skymundan av de här kommentarerna jobbar väldigt, väldigt bra. Man har faktiskt tre målvakter, i ganska bra ålder nu, som kommer. Dessutom har man Vincent Gerard, som är den erfarne som med stor sannolikhet säkert kommer vara med i OS, tänker jag. Han är ju skadad just nu. Men han har varit med under många år och gjort bra insatser i Frankrike, så jag tycker att de har en bra trappa där för sina målvakter.

Sämst av semilagen

Efter drygt en och en halv minut sätter Palicka punkt. Vi ger honom en följdfråga: Snacket kanske är kopplat till att det “bara” har blivit ett guld för Frankrike sedan Omeyer slutade 2017?

Ja, så kan det säkert vara. Men det är lätt att alltid skylla på målvakterna. Det är ju en lagsport. Ibland är man hjälte som målvakt, ibland är man det inte. I slutändan handlar det om att laget ska prestera tillsammans. Och det är väl den största styrkan vi har som svenskt lag, säger "Palle".

Det går i alla fall inte att komma ifrån att de franska målvakterna så här långt i EM har sämst räddningsprocent av de fyra lagen som är kvar i turneringen. Om det förhåller sig så även på fredagskvällen är mycket vunnet för svensk del.

Och då får vi säkert anledning att prata målvaktsspel med Andreas Palicka igen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.