A-
A+

Paludan får bränna koran vid Turkiets ambassad

Turkiska ambassaden i Villa Bonde på Dag Hammarskjölds väg i Stockholm. Arkivbild.
Turkiska ambassaden i Villa Bonde på Dag Hammarskjölds väg i Stockholm. Arkivbild.
PolitikTT

Den högerextreme politikern Rasmus Paludan får tillstånd att hålla en allmän sammankomst vid Turkiets ambassad i Stockholm på lördagen. Där tänker han bränna en koran.

Samtidigt ska en pro-turkisk organisation demonstrera på platsen.

Annons

Annons

Den högerextreme politikern Rasmus Paludan får tillstånd att bränna en koran vid Turkiets ambassad i Stockholm på lördagen.
Den högerextreme politikern Rasmus Paludan får tillstånd att bränna en koran vid Turkiets ambassad i Stockholm på lördagen.

Stockholmspolisen beviljade på torsdagen Paludans ansökan om att få hålla en allmän sammankomst i närheten av Turkiets ambassad klockan 13 på lördagen. Där planerar han sin vana trogen att bränna ett exemplar av muslimernas heliga bok.

Enligt Paludan är syftet att "markera lite yttrandefrihet" mot Turkiet. Detta efter president Recep Tayyip Erdogans ilska efter förra veckans aktion utanför Stockholms stadshus.

Då hissade den kurdiska organisationen Rojavakommittéerna upp en docka föreställande Erdogan i fötterna, och jämförde honom med den italienske diktatorn och fascisten Benito Mussolini, som 1945 avrättades och hängdes upp och ned.

Turkisk demonstration

Samtidigt som Paludans koranbränning har den pro-turkiska organisationen Union of European Turkish Democrats, UETD, fått tillstånd för en demonstration till stöd för Turkiet och president Erdogan utanför ambassaden.

Grundlagen ger ett starkt skydd, och man ska bedöma värdet av att få demonstrera och yttrandefriheten väger tungt. Det är det man tagit med i vågskålen, förklarar Ola Österling, presstalesperson vid polisen, beslutet.

Han säger att polisen har en bra dialog med båda grupperna och att man har avsett en anpassad resurs för sammankomsterna. Hur stor den resursen är kan han inte gå in på, men poängterar att det är demonstrationer i Stockholm varje lördag.

Varje lördag har vi en anpassad resurs som vi bedömer är tillräcklig för att vi ska kunna hantera det. Ett tillstånd är ett kontrakt på att vi ska se till att varje medlem i den allmänna sammankomsten ska kunna uttrycka sin åsikt.

På Norra Bantorget, några kilometer bort, väntas hundratals personer samlas för ett sedan länge planerat demonstrationståg i protest mot Erdogan och den svenska Natoanslutningen.

Arrangören, organisationen Kurdiska demokratiska samhällscentret, räknar med mellan 500 och 600 deltagare i tåget som avslutas på Medborgarplatsen. Bland deltagarna finns även Rojavakommittéerna.

Annons

Annons

Turkiet rasar

Nyhetssajten Al-Monitor rapporterade redan i december, med hänvisning till regeringstrogen turkisk media, att Ankara hade siktet inställt på att stoppa lördagens kurdiska demonstration.

"Hängningen" av Erdogan utanför stadshuset ledde till ilskna reaktioner från turkiska regeringsföreträdare, och krav på krafttag från svenska myndigheter. Talman Andreas Norléns planerade resa till Ankara ställdes in av Turkiet, och den svenske ambassadören kallades upp till turkiska UD.

Senare krävde en upprörd Erdogan att Sverige ska utvisa 130 "terrorister" som en del i Natoprocessen – en plötslig ökning med 57 personer.

Rasmus Paludan har flera gånger tidigare nekats tillstånd på olika håll i landet med hänvisning till att polisen saknat resurser eller att ansökan kommit in för sent, men de argumenten har i flera fall inte godkänts av förvaltningsrätten.

I andra domslut har polisen fått rätt när man anvisat honom till annan plats med hänvisning till säkerhetsrisker. Stockholmspolisen har flyttat demonstrationsplatsen ett hundratal meter nedför gatan från ambassaden.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.