A-
A+

Panik i Rafah – Netanyahu beordrar evakuering

Sörjande palestinier vid ett bårhus i Rafah på torsdagen.
Sörjande palestinier vid ett bårhus i Rafah på torsdagen.
MellanösternTT

Skräcken växer bland de Gazabor som flytt Israels bombardemang för gränsstaden Rafah i söder. Israels premiärminister har bett militären att förbereda en plan för att utrymma den redan hårt pressade staden inför en markoffensiv.

Det kan sluta i en massaker, säger internflyktingen Adil al-Hajj.

Satellitbild som visar delar av Rafah den 14 januari, efter att en stor del av Gazas befolkningen flytt dit.
Satellitbild som visar delar av Rafah den 14 januari, efter att en stor del av Gazas befolkningen flytt dit.
Satellitbild som visar hur samma område i Rafah såg ut före den massiva flyktingströmmen den 13 oktober, sex dagar efter att kriget brutit ut.
Satellitbild som visar hur samma område i Rafah såg ut före den massiva flyktingströmmen den 13 oktober, sex dagar efter att kriget brutit ut.

Han är ursprungligen från norra Gaza, men nu bor han i ett enkelt tält i Rafahområdet.

Det finns inte plats i Rafah för alla som tvingats fly och det är inte säkert någonstans, säger al-Hajj till nyhetsbyrån AFP.

Han är en av över en miljon palestinier som sökt skydd undan den tidigare krigföringen längre nordösterut i området. Områden med tiotusentals tält, många av dem enbart bestående av presenningar fastsatta på träd, breder ut sig runt staden.

Under fredagseftermiddagen kom beskedet: Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har beordrat militären att förbereda en plan för att utrymma befolkningen i Rafah inför en väntad markoffensiv.

Vi flydde först till Khan Yunis, sedan till Khirbat al-Adas, berättar Umm Ahmad al-Burai, som campar med sina fyra döttrar och tre barnbarn i Rafah-området.
Jag vet inte om vi kommer klara att fly till Egypten eller om vi blir massakrerade.

Över 100 döda

Under torsdagen och natten mot fredag tilltog Israels anfall från luften mot Rafah-området, enligt vittnen. Detta trots att ungefär hälften av Gazaremsans befolkning nu är hopträngd där, på en yta av som högst några tiotals kvadratkilometer.

Hamastrogna myndigheter i det palestinska området uppger att Israels anfall under det senaste dygnet kostat över 100 liv. Läget är dock kaotiskt och siffrorna osäkra.

USA kritiskt

En UD-talesman i USA säger att supermakten inte stödjer en markoffensiv, och under torsdagen sade USA:s president Joe Biden att Israels agerande i kriget var "överdrivet".

EU:s utrikeschef Josep Borell skriver på X att en markoffensiv i Rafah skulle ha "katastrofala konsekvenser, som förvärrar den redan fruktansvärda humanitära situationen och outhärdliga antalet civila offer".

Även Egypten har reagerat allt starkare. Om markstriderna kommer för nära gränsen dit, eller Israel till och med tvingar in flyende palestinier i Egypten, så undermineras det 40 år gamla fredsavtalet mellan Israel och Egypten, har Kairo varnat, enligt nyhetsbyrån AP.

Sedan palestinska Hamas stora terrorattack mot Israel den 7 oktober, då över 1 000 israeler dödades, uppger Hamastrogna myndigheter att sammanlagt uppemot 28 000 människor dödats i Gazaremsan.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.