Piteå till cupfinal trots snökaos och underläge

Artikelbild
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 30 mars 2024Publicerad: 30 mars 2024

Allmänheten tog fram snöskyfflarna för att rädda matchen. Piteå tackade genom att för första gången ta sig till final i svenska cupen. Hemma mot Rosengård vände man ett tvåmålsunderläge till seger, 3–2 efter förlängning. Vårsolen värmde de södra delarna…

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Piteå till cupfinal trots snökaos och underlägePär Bäckström/TTPiteåjubel framför snövallarna på LF arena. För första gången är Piteå klart för final i svenska cupen.FotbollTTAllmänheten tog fram snöskyfflarna för att rädda matchen.Piteå tackade genom att för första gången ta sig till final i svenska cupen.Hemma mot Rosengård vände man ett tvåmålsunderläge till seger, 3–2 efter förlängning. Vårsolen värmde de södra delarna av Sverige på påskafton. I Norrbotten var det som en annan värld. Med bara timmar kvar till avspark i cupsemifinalen mellan Piteå och Rosengård vräkte snön ner, och hemmalaget tvingades be allmänheten om hjälp för att få bort det två decimeter tjocka snölagret från fotbollsplanen. ”Hjältar, vi behöver er hjälp! Vi uppmanar alla som har möjlighet att komma till LF arena och hjälpa till att skotta av planen”, skrev Piteå på Instagram.Tvåmålsunderläge I utbyte erbjöd man gratis inträde till semifinalen, liksom till herrarnas seriepremiär i division 1 på påskdagen, och på mindre än två timmar var planen snöfri. Piteåspelarna tackade för hjälpen genom att för första gången ta laget till final i svenska cupen. Men det började illa. Rosengård rivstartade och redan efter drygt elva minuter var Olivia Holdt tvåmålsskytt. Danskan nickade in 1–0 på landsmaninnan Sofie Bredgaards inlägg i den åttonde minuten och bara kort därefter styrde hon in Ria Ölings inlägg på volley till 2–0.Avgjorde med första målet Men Olivia Holm nickade in reduceringen på hörna i slutet av den första halvleken, och med mindre än tio minuter kvar att spela kom kvitteringen. På en ny fast situation, frispark den här gången, nådde Josefin Johansson högst och satte 2–2 med huvudet. Matchen gick till förlängning, som såg ut att bli mållös. Då, i den 120:e minuten, snodde Saga Swedman åt sig bollen högt upp på Rosengårds planhalva, rusade in i straffområdet och placerade in segermålet, 3–2, som skickade Piteå till klubbens första cupfinal. Det var Swedmans första mål i Piteåtröjan.Det var inte dåligt. Jag tänkte före matchen att det hade varit kul att få avgöra och göra första målet, och nu blev det så, säger Swedman i Aftonbladets sändning. I finalen den 1 maj väntar Hammarby eller Häcken, som möts i den andra semifinalen på påskdagen.Lasse Mannheimer/TT