A-
A+

Plagiatanklagelser mot ännu en norsk minister

Sjukvårdsminister Ingvild Kjerkol. Arkivbild.
Sjukvårdsminister Ingvild Kjerkol. Arkivbild.
NorgeTT-NTB

Norges sjukvårdsminister Ingvild Kjerkols masteruppsats har flera passager som liknar andra akademiska texter, rapporterar norska VG.

Avslöjandet kommer dagen efter att landets minister för forskning och högre utbildning lämnat sin post på grund av plagieringsanklagelser.

Flera stycken i Ingvild Kjerkols (Arbeiderpartiet) masteruppsats är identiska med andra akademiska texter som inte nämns i källhänvisningen, rapporterar VG.

Kjerkol skrev uppsatsen tillsammans med en studiekamrat 2021 – samma år som hon blev sjukvårdsminister.

Hon nekar till att ha kopierat texten, och skriver i ett mejl till VG att ämnet för hennes masteruppsats, samt diskussionen och slutsatserna, handlar om något annat än den masteruppsats som tidningen hittat likheter i.

"Det kan dock finnas formuleringar i avhandlingen som borde ha haft tydligare referenser", skriver Kjerkol.

Enligt VG finns det likartade stycken i tre andra masteruppsatser, samt en fackbok. Flera politiker ur oppositionen efterfrågar nu ett ställningstagande från statsminister Jonas Gahr Støre (Arbeiderpartiet).

På fredagskvällen lämnade Sandra Borch (Senterpartiet) sin post som minister för forskning och högre utbildning, efter att ha ertappats med att ha kopierat delar av sin masteruppsats för ungefär tio år sedan.

Hon har gjort fel som är oförenliga med att vara minister för forskning och högre utbildning, sade Støre om händelsen på en pressträff på lördagen.

Statsministern uppmanade då också andra ministrar i sin regering att gå igenom sina examens- och masteruppsatser.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.