A-
A+

Polisen ska leta i Swish efter tvättade pengar

Finansmarknadsminister Max Elger (S) vid en pressträff om regeländringar för att göra det lättare att motverka penningtvätt.
Finansmarknadsminister Max Elger (S) vid en pressträff om regeländringar för att göra det lättare att motverka penningtvätt.
BrottTT

Slopad sekretess mellan banker och myndigheter ska få fler att dömas för penningtvätt, föreslår regeringen.

Polisen och Säpo ska också få möjlighet att inhämta uppgifter från Swish för att kartlägga kriminellas betalningar.

Annons

Annons

Vi ska jaga knarkpengarna. Penningtvätt är avgörande för att den organiserade brottsligheten ska vara framgångsrik, säger finansmarknadsminister Max Elger (S) på en pressträff.

Regeringen föreslår att banker, Finansinspektionen och andra brottsbekämpande myndigheter ska kunna ansluta sig till en särskild form för samverkan. Inom den ska aktörerna sedan kunna utbyta uppgifter om personer och bolag utan att hindras av sekretessregler eller tystnadsplikt. Det ska vara ärenden där tvätt av svarta pengar eller brottsvinster misstänks.

Det handlar också om att inkludera Swish och Bankgirot i den domän där man kan sprida information friare.

Tar tid att kartlägga

Swish står inte under penningtvättslagstiftning i dag, säger Max Elger.

TT: Är det ett stort problem att Swish inte är med?

Det är inte ett stort problem såtillvida att man kan, med den information man får från bankerna, lägga ett pussel som motsvarar de transaktioner som görs. Men det är klart att det tar mycket tid och är inte ett effektivt sätt att arbeta.

Förslagen finns i en remiss som regeringen nu skickar till Lagrådet för granskning.

Bakgrunden är en utredning som regeringen tillsatte på uppmaning av riksdagen 2019 för att skärpa arbetet mot penningtvätt. Utredningen lämnade sina förslag för ett år sedan.

Annons

Annons

Polisen har önskat sig mer

Polismyndigheten har önskat sig mer och hade hellre sett ett förslag där fler företag inkluderas i samverkansformen.

Vi bedömer att träffytan och verkningsgraden är god eftersom all penningtvätt på det ena eller andra sättet måste passera igenom en bank, säger Max Elger.

Regeringen är igång med att tillsätta ytterligare en utredning om penningtvätt för att också inkludera fler företag som kan delta i samverkan för att sprida information.

Men också att se över möjligheten att ge polisen bättre möjlighet att begära data från exempelvis bank-id, säger Max Elger.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.