A-
A+

Polisfacket hoppas på oppositionens budget

Polisförbundets ordförande Lena Nitz. Arkivbild.
Polisförbundets ordförande Lena Nitz. Arkivbild.
ArbeteTT

Polisens löner har ökat betydligt mer än andra yrkens påslag de senaste åren. Men det är inte tillräckligt – målet är fortsatt en ökningstakt på fem procent per år.

Oppositionens budgetförslag är än så länge bäst, enligt polisfacket.

Annons

Annons

I dagsläget är det i alla fall det (oppositionens budgetförslag) som tydligast visar på öronmärkta satsningar på polislönerna, säger Lena Nitz, Polisförbundets ordförande.

Regeringen har visserligen lagt mer pengar på polisbudgeten än vad myndigheten själv hade begärt, men enligt Lena Nitz finns inga garantier för mer till löner. De uttalanden som har kommit från justitieminister Morgan Johansson känns mer osäkra, enligt henne.

16 procent på tre år

400 miljoner kronor extra till höjda polislöner är det som ligger i M-KD-SD-budgeten och som det ska röstas om i dag onsdag. Det kan jämföras med de 360 miljoner extra per år de senaste tre åren som regeringen har lagt på polisens löner för att locka fler till yrket.

Det har sammantaget gett 16-procentiga lönepåslag under perioden 2017–2020, enligt Lena Nitz. Trots att det är betydligt mer än vad andra yrkesgrupper har fått räcker det inte, anser hon.

Målsättningen är fem procent i ökningstakt per år, tills dess att vi kan behålla, locka tillbaka poliser och fylla utbildningsplatserna, säger Lena Nitz.
Jag brukar säga: De kriminella gängen har inga problem med nyrekrytering, men det har polisen, fortsätter hon.

Annons

Annons

Skev fördelning

Löneökningstakten i övriga samhället ligger på omkring 2,5 procent. En polislön låg 2020 på i snitt 36 800 kronor i månaden, enligt Statistiska centralbyrån, och ligger därmed något högre i dag eftersom statistiken är ett år gammal. I statlig sektor låg lönerna vid samma tillfälle i genomsnitt på 39 800 kronor och på hela arbetsmarknaden på 36 100 kronor.

Men det handlar inte bara om det sammanlagda påslaget. Polisfacket är missnöjt med arbetsgivarens fördelning. I förra veckan nobbade facket Polismyndighetens förslag på fördelning av de 360 miljonerna eftersom det inte ansågs uppvärdera hela yrket, därmed har man avhänt sig möjligheten att påverka.

Det är hela yrket som måste uppvärderas, säger Nitz.

Förra gången de extra pengarna fördelades gick mycket till poliser i yttre tjänst, medan exempelvis erfarna utredare inte såg till särskilt mycket av de extra pengarna. Detta föranledde en hel del gnissel i kåren.

Jag är orolig för splittring inom kåren, säger hon.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.