A-
A+

Powell: Beredda att höja räntan ytterligare

USA:s centralbankschef Jerome Powell. Arkivbild.
USA:s centralbankschef Jerome Powell. Arkivbild.
EkonomiTT

Räkna med fler räntehöjningar och att åtstramningen håller i sig, varnade USA:s centralbankschef Jerome Powell i ett tal. Marknadens reaktion blev blandad.

Även om inflationen har sjunkit från sin toppnotering, vilket är en välkommen utveckling, så är den fortfarande för hög, säger Powell.

Annons

Powell, chef för centralbanken Federal Reserve (Fed) sedan 2018, höll tal vid den årliga ekonomikonferensen i Jackson Hole, i delstaten Wyoming.

Vi är redo att höja styrräntan ytterligare om det behövs, och har för avsikt att hålla den linjen till dess att vi är säkra på att inflationen verkligen sjunker ned mot vårt inflationsmål, säger han.

Fed har ett inflationsmål på 2 procent.

Fed-chefens tal – den enda delen av konferensen som är offentlig – har de senaste åren rönt stor uppmärksamhet. Den här gången blev det ingen större marknadsreaktion.

Ledande börser i USA föll på Powells besked. Först försiktigt, sedan kraftigare. Från att ha legat vid ungefär 0,5 procent plus före talet handlades breda S&P 500-index omkring nollan en halvtimme senare.

Ledande börser i Europa reagerade inte lika starkt, utan sjönk endast marginellt under samma tid.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.