A-
A+

Prischock ökar risken bland elbolag

Riskerna för lönsamhetsproblem ökar bland elbolagen när elpriserna skenar, enligt en branschexpert. Arkivbild
Riskerna för lönsamhetsproblem ökar bland elbolagen när elpriserna skenar, enligt en branschexpert. Arkivbild
EkonomiTT

Det senaste halvårets ovanligt höga elpriser ökar riskerna för finansiella problem bland elbolag.

Men konkursrisken är ändå liten, bedömer branschföreningen Energiföretagens expert.

Annons

Annons

Elleverantörer runt om i Europa har börjat få problem att hantera pristopparna på elmarknaden, enligt Magnus Thorstensson, elmarknadsanalytiker på Energiföretagen.

Knäckta av åtaganden

I veckan kom besked om att ett andra belgiskt elbolag, Vlaamse Energieleverancier, tvingats i konkurs av den senaste tidens prislyft. Fyra nederländska bolag har också gått omkull i vad som i branschen beskrivs som en priskris.

Värst drabbade är dock brittiska elbolag. I Storbritannien har 25 elbolag knäckts på kort tid av åtaganden om att leverera el till reglerade prisnivåer till ekonomiskt utsatta hushåll – till priser som ligger väsentligt lägre än vad elen faktiskt kostar att köpa in.

Men så funkar det inte i Sverige.

Vi i Sverige har ju ett socialförsäkringssystem som tar hand om detta, så svenska elbolag kan föra över mer av ökade kostnader på kund, säger Thorstensson.

Den el som säljs till fasta priser till svenska kunder har oförändrat pris oavsett prisrörelser på elmarknaden, normalt upp till tre år.

Elbolagen som säljer avtal med fasta priser har i sin tur i stor utsträckning prismässigt säkrat framtida leveranser av el på nivåer som gör de fasta priserna som slutkunderna betalar lönsamma. Denna typ av kontrakt kan bolagen köpa på den så kallade terminsmarknaden.

De rörliga priserna – om man bortser från de få avtalen med timpris som tecknas – beräknas i sin tur i regel på ett månadssnitt. Priset räknas då fram i efterhand och täcker därmed eventuella pristoppar under den aktuella månaden.

Men helt riskfritt för elbolagen är det inte i Sverige heller. Inte när priserna skenar uppåt under längre perioder, enligt Thorstensson.

Elbolagen står ändå med så kallad volymrisk och profilrisk, säger han.

Annons

Annons

Väldigt stor risk ekonomiskt

Det handlar förenklat om att elbolagen inte på förhand kan veta hur mycket el du kommer att använda och när du kommer att använda den på dagen. Det innebär att elbolagen i trängda lägen med ökad konsumtion kan tvingas köpa in extra el till höga prisnivåer.

De priserna vi har nu, som är ovanligt höga, gör att volymrisken och profilrisken är väldigt stor rent ekonomiskt, säger Thorstensson.
De här prisnivåerna kommer att tära på företagens ekonomier. Det går inte att bortse från, tillägger han.

Men han vill inte spekulera i hur utbrett problemet är bland medlemsföretagen.

Det här är affärshemligheter. Vi som branschförening har ingen inblick alls i hur deras portföljer ser ut, hur de har säkrat sina elpriser eller vilka finansiella muskler de har, säger Thorstensson.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.