A-
A+

Professor ifrågasätter Riksbankens kunskaper

Vet de egentligen vad de gör därinne, undrar statsvetarprofessorn Bo Rothstein om Riksbankens försök att försvara kronan och bekämpa inflationen. Arkivbild.
Vet de egentligen vad de gör därinne, undrar statsvetarprofessorn Bo Rothstein om Riksbankens försök att försvara kronan och bekämpa inflationen. Arkivbild.
EkonomiTT

Riksbanken tar beslut med avgörande inverkan på människors vardag men misslyckas med sina viktigaste uppgifter: att bekämpa inflation och hålla kronans värde uppe.

Vad värre är: banken verkar sakna kunskap om varför. Den salvan riktar Bo Rothstein, seniorprofessor i statsvetenskap i Göteborg, mot Riksbanken.

Annons

Rothstein ifrågasätter, i en artikel på DN debatt, Riksbankens heliga status som självständig. Självständighet från politiken och politikens överlämnade av viktig beslutsmakt till en myndighet eller organ, i det här fallet Riksbanken, förutsätter att de som sitter där har någon form av "säkerställd kunskap", framhåller Rothstein.

Riksbanken fattar beslut om styrräntan och bankens viktigaste uppgifter är att försvara kronans värde och hålla inflationen i schack. Men banken verkar inte veta vad den gör, hävdar Rothstein. Visserligen ligger inflationen nu på EU-genomsnittet men mer än en handfull länder har betydligt lägre inflation.

Det stora misslyckandet för banken är dock att kronan har tappat så mycket i värde mot euron sedan den introducerades och Riksbanken fick sin självständighet, enligt Rothstein.

"Problemet är att Riksbanken inte kan ge någon förklaring till detta dramatiska fall för den svenska kronan eller hur det skulle kunna motverkas." skriver Rothstein.

Han konstaterar att Riksbanken har anlitat experter som landat i slutsatsen att kunskap och nationalekonomisk forskning saknar svar om varför det går som det gör för kronan.

"Detta reser frågan om varför Riksbanken alls ska anförtros självständighet, när man enligt egen och ledande ekonomiforskares utsagor saknar säkerställd kunskap om de uppgifter man har att lösa. Med den nuvarande konstruktionen har vi enbart fått ­politik bedriven av icke-valda personer," skriver professorn.

Eftersom bankens räntebeslut har avgörande betydelse för människors ekonomi och fördelningspolitiken kan det ifrågasättas, hävdar Rothstein, om banken ska ha den makten. Det är dags att också Sverige startar en diskussion om "dogmen" om det positiva med självständiga centralbanker.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.