A-
A+

Punkterna högerpartierna kapar i regeringsbudget

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och partiets ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt. Arkivbild.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och partiets ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt. Arkivbild.
PolitikTT

Budgetförslaget från M, KD och SD innehåller sänkt bensinskatt, jobbskatteavdrag och mer pengar till polisen.

Trion betalar det genom att kapa bort sådant som familjeveckan, skydd av skog och lån till nyanlända i regeringens budget. Men de rör inte biståndet.

Och de har fått kompromissa i flera hjärtefrågor.

Annons

Annons

När Moderaterna och Sverigedemokraterna lade fram sina budgetmotioner var deras respektive största neddragningar, i förhållande till budgetpropositionen, 13 och 17 miljarder.

Högerpartiernas budgetförslag omfattar nu reformer på 20 miljarder kronor 2022. Förslaget är finansutskottets huvudalternativ till statsbudget, vilket stod klart på måndagen. På onsdag röstar ledamöterna i kammaren.

För att finansiera detta har M, KD och SD gjort flera ändringar i regeringens budget, som används som bottenplatta.

De tre oppositionspartiernas nya jobbskatteavdrag på 8 miljarder gäller bara för de som jobbar eller har pension. I regeringens förvärvsavdrag får också personer som är sjukskrivna och har och a-kassa en skattesänkning.

Sjuk- och aktivitetsersättning är till för personer som kan ha medfödd funktionsnedsättning, inte har ett vanligt lönearbete eller inte kan få annan ersättning. Nu lägger de ett jobbskatteavdrag där man helt blundar för den här gruppen. Utan att tveka inför man den funkisskatt som vi lägger förslag om att avskaffa en gång för alla, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Skydd av skog

Regeringens familjevecka införs inte, som nästa år beräknas kosta 3,3 miljarder kronor. Familjeveckan innebär en utökad föräldraledighet för föräldrar till barn mellan 4 och 16 år.

Nya medel för extratjänster och introduktionsjobb som föreslås i budgetpropositionen avvisas också. Enligt M-, KD-, SD-budgeten innebär det en besparing på 1,5 miljarder kronor 2022. Partierna vill också minska uppräkningen av resurserna till arbetsmarknadsutbildningarna, vilket skulle omfatta omkring 300 miljoner kronor.

Anslag för byggsubventioner och energieffektiviseringar för omkring 1,3 miljarder kronor avskaffas 2022. Där ingår investeringsstöd för hyresbostäder och bostäder för studerande.

Hemutrustningslånet för nyanlända tas bort nästa år till en beräknad kostnad av 167 miljoner.

Det ökade anslaget om 2 miljarder kronor för genomförandet av förslagen i den så kallade skogsutredningen, om att undanta stora arealer fjällnära skog från att brukas, tas bort.

Annons

Annons

"Är ingen hemlighet"

Reformerna i högerbudgeten beräknas till 20,4 miljarder kronor medan finansieringen omfattar 19,9 miljarder kronor.

Partierna skriver i sitt gemensamma förslag att delar av finansieringen ska vara en del av Sveriges återhämtningsplan och kan delfinansieras via EU. Det kan handla om förslagen om utbyggd laddinfrastruktur, de tillfälligt förstärkta nystartsjobben och satsningar på vård och omsorg.

I den historiska uppgörelsen har partierna fått kompromissa i många av sina hjärtefrågor. Bland annat ville M sänka bensinskatten med 7,2 miljarder 2022 i sin budgetmotion, eller 1 krona litern vid pump. SD hade en liknande inriktning men med en mindre skattesänkning. Det landade i sänkning med 50 öre litern i uppgörelsen.

Vi kristdemokrater hade gärna sett satsningar på vägar och annat men det blev det här och jag tycker det är bra för de som behöver bilen, säger KD:s ekonomiska talesperson Jakob Forssmed.

Biståndet är en annan fråga som M och SD vill skära ned för att genomföra reformer. M vill minska biståndet till 0,7 procent av BNI (bruttonationalinkomsten) och SD vill minska ramen till 0,5 procent av BNI. KD vill hålla fast vid 1-procentsmålet, vilket gick igenom.

Det är ingen hemlighet vilken syn vi har på det. Men nu har vi en helhet och då står vi bakom det här förslaget. Men jag kan tänka mig att inför nästa mandatperiod och när vi förhoppningsvis ska göra det här i mycket större omfattning, då måste vi lyfta på den frågan igen, säger SD:s talesperson Oscar Sjöstedt.

Ingen kärnkraft

Partierna ska skriva ihop sig om en stramare asyllagstiftning, vilket visserligen inte är en budgetpåverkande fråga. Där har M och KD fått förflytta sina positioner, enligt Sjöstedt, till en rättslig miniminivå enligt EU-rätten.

Två andra punkter där M och KD fått vika sig för SD är arbetslöshetsersättningen och sjukförsäkringen. Där blir det inga ändringar jämfört med regeringens politik, som föreslår en utökning.

Hela Socialdemokraternas strategi att utmåla oss som ett parti som lägger oss platt för Moderaternas politik kommer helt på skam. Det finns ingenting om försämringar i a-kassan eller sjukförsäkringen, har SD-ledaren Jimmie Åkesson sagt till TT.

Inga pengar avsätts i budgeten till kärnkraftsforskning, vilket alla tre partierna vill se. M ville i sin budgetmotion lägga 250 miljoner kronor på kärnkraftsforskning 2022. KD föreslog 100 miljoner kronor årligen och SD ville i sin budgetmotion avsätta 150 miljoner under 2022 för att inleda arbetet med att upprätta en forskningsreaktor.

Det skjuter vi på framtiden, säger Oscar Sjöstedt.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.