A-
A+

Putin: Ryskt nederlag i Ukraina "omöjligt"

Rysslands president Vladimir Putin lät sig intervjuas av den amerikanske högerradikale journalisten Tucker Carlson. Arkivbild.
Rysslands president Vladimir Putin lät sig intervjuas av den amerikanske högerradikale journalisten Tucker Carlson. Arkivbild.
RysslandTT

Att besegra Ryssland i Ukraina är "omöjligt", påstår Rysslands president Vladimir Putin i en två timmar lång intervju med den amerikanske högerradikale journalisten Tucker Carlson.

I närmare en halvtimme fick president Vladimir Putin lägga ut sin egen uppdiktade historieskrivning om Ryssland och Ukraina. Med hänvisningar så långt tillbaka som till 1200-talet kom han till slut fram till sin egen slutsats att Ukraina är en "konstgjord stat".

Öppningen på den omkring två timmar långa intervjun liknar tidigare tal av Putin där den ryske ledaren försökt motivera sitt anfallskrig mot Ukraina.

Skulden till kriget lägger Putin på att Ukraina velat närma sig USA och Nato.

"Omöjligt"

Putin, som chockerade omvärlden med en fullskalig invasion av Ukraina för snart två år sedan och sedan dess vid flera tillfällen hotat väst med kärnvapen, hävdade att det är uteslutet för Ryssland att invadera Polen eller Lettland.

Ett krig med Polen, sade han, skulle bara bli aktuellt om Polen attackerar Ryssland.

Att besegra Ryssland i Ukraina är "omöjligt", påstår Putin i intervjun, bland annat.

Det har varit uppståndelse och skrik om att tillfoga Ryssland ett strategiskt nederlag på slagfältet, sade Putin och fortsatte sedan:
Enligt min mening är det omöjligt per definition. Det kommer aldrig att hända.

Första intervjun

Carlson är den första västerländska journalist som Moskva godkänt för en intervju med Putin sedan Ukrainakriget började.

Han var tidigare en känd profil vid amerikanska Fox News, men fick sparken i april fjol. Han står tidigare presidenten Donald Trump nära och är starkt emot USA:s militära hjälp till Ukraina.

Tucker släpptes in till Putin i Kreml samtidigt som USA:s nästa stödpaket till Ukraina, värt 60 miljarder dollar, har blockerats av republikanska ledamöter i kongressen.

Jag kommer att berätta för dig vad vi säger på den här punkten och vad vi förmedlar till USA:s ledning. Om du verkligen vill sluta slåss måste du sluta leverera vapen. Det kommer att vara över inom några veckor, sade Putin.

Intervjun med Putin publicerades sent på torsdagskvällen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.