A-
A+

Qatar stoppar gasleveranser till Europa

Oroligheterna i Röda havet gör att leveranser av flytande fossilgas till Europa stoppats av Qatar. Arkivbild
Oroligheterna i Röda havet gör att leveranser av flytande fossilgas till Europa stoppats av Qatar. Arkivbild
EkonomiTT-Bloomberg

Qatar har stoppat flera fartyg med flytande fossilgas (LNG) på väg till Europa via Röda havet och Suezkanalen. Åtminstone fem LNG-fartyg berörs, enligt trafikdata som nyhetsbyrån Bloomberg tagit del av.

Det är oklart om LNG-fartygen kommer att ta vägen runt den afrikanska kontinenten i stället, vilket skulle försena leveranserna med flera veckor.

Qatar är Europas näst största leverantör av LNG.

Men det syns ingen panik på energimarknaden, som brukar vara känslig för störningar under den europeiska uppvärmningssäsongen. Europeiska gaslager är välfyllda och gaspriserna sjunker på måndagen och börjar närma sig de lägsta nivåerna sedan augusti.

Tre av de fem LNG-fartygen som stoppats av Qatar ligger just nu på redden utanför Omans kust. Två andra, som är på väg tillbaka till Qatar efter att ha tömt sin last i Europa, har stannat i Röda havet respektive Medelhavet.

Amerikanska och brittiska styrkor kring Röda havet som i förra veckan genomförde flera luftangrepp mot den Iran-stödda Huthi-rörelsen i Jemen – efter flera månaders Huthi-attacker mot civila fartyg i området – har varnat fartyg för att köra genom de södra delarna av Röda havet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.