A-
A+

Raoul Wallenberginstitutet granskar Unrwa

FN:s generalsekreterare António Guterres. Arkivbild.
FN:s generalsekreterare António Guterres. Arkivbild.
MellanösternTT-AFP

FN inrättar en oberoende panel som ska granska FN-organet Unrwa och dess agerande under kriget i Gaza.

Vi ska ta fram en översyn av påståenden om bristande neutralitet som Unrwa har konfronterats med, säger Raoul Wallenberg-institutets chef Peter Lundberg.

Peter Lundberg, nytillträdd chef för Raoul Wallenberg-institutet. Arkivbild.
Peter Lundberg, nytillträdd chef för Raoul Wallenberg-institutet. Arkivbild.

Uppdraget kommer från FN:s generalsekreterare António Guterres som på måndagen meddelade att granskningen ska genomföras. Beskedet om undersökningen kommer efter anklagelser om att anställda i Unrwa haft en roll i Hamas attacker mot Israel.

Raoul Wallenberg-institutet, som är kopplat till universitetet i Lund, ska samarbeta med ett norskt och ett danskt forskningsinstitut i utredningen.

Arbetet har inletts

Den svenske toppdiplomaten Lundberg, som nyligen tillträtt som chef för institutet, säger att arbetet med att sätta ihop en forskningsgrupp precis inletts.

Det är för tidigt att säga vad som blir svårast. Unrwa är en oerhört genomlyst organisation. Det finns väldigt mycket information att ta fasta på, säger han och fortsätter:
Sedan får man se, det är ett förutsättningslöst arbete som ska bedrivas. Besök på Gazaremsan är näst intill omöjligt – så det är klart att det finns utmaningar. Men vi tror att det är fullt möjligt, annars hade vi inte tagit på oss uppdraget.

Pausat bistånd

Ordförande för granskningen är Frankrikes tidigare utrikesminister Catherine Colonna. Norska Christian Michelsens institut och danska Institut for Menneskerettigheder deltar också i arbetet. Slutrapport ska vara klar i april

Flera lästora bidragsgivande länder, bland dem Sverige, har meddelat att de pausar sitt bistånd till Unrwa efter anklagelserna. Ett dussintal personer har avskedats och organisationen har även inlett en intern granskning.

Israels utrikesminister Israel Katz säger att den israeliska regeringen ska överlämna bevis som man säger sig ha till utredningskommissionen, rapporterar AFP.

"Det är nödvändigt att att kommittén för fram sanningen i ljuset", skriver han på X, tidigare Twitter.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.