A-
A+

Raseri mot tidig valprognos i Iowa: "Skojar ni?"

En deltagare i ett av Republikanernas nomineringsmöten i Iowa i USA registrerar sig.
En deltagare i ett av Republikanernas nomineringsmöten i Iowa i USA registrerar sig.
USATT

Omröstningen var i full gång på många av Iowas republikanska nomineringsmöten när telefonerna började pipa: Nyhetsbyrån AP och andra medier slog fast att expresident Donald Trump segrat.

"Valpåverkan", hävdar Floridaguvernören Ron DeSantis kampanj.

En republikan väntar på voteringen vid ett nomineringsmöte i Des Moines i Iowa.
En republikan väntar på voteringen vid ett nomineringsmöte i Des Moines i Iowa.
Skojar ni med mig? De har inte ens börjat rösta eller hört alla tal ännu och så kommer AP med sin prognos.

Chip Roy, kongressledamot från Texas och nära medhjälpare till republikanen Ron DeSantis i Iowa, är minst sagt upprörd rapporterar tidningen The New York Times.

Han är inte ensam. Demokraten Dan Pfeiffer, rådgivare till Barack Obama under dennes tid som president, kallar de tidiga prognoserna "självdestruktiva".

Tog 31 minuter

Måndagens republikanska nomineringsmöten i Iowa öppnade USA:s primärvalsprocess, som syftar till att utse respektive partis presidentkandidat inför valet i november. Entréerna till de partiarrangerade drygt 1 600 mötena stängde klockan 19 lokal tid.

31 minuter efter att dörrarna stängt slog AP och tv-kanaler som CNN, Fox News och MSNBC fast att Donald Trump vunnit. Men då pågick voteringen på många ställen och det går inte att utesluta att väljare påverkades av pushnotiser, hävdar kritiker.

Hur kunde det gå till? Svaret är att mediebolagen betraktar en stängd dörr till ett nomineringsmöte som en stängd vallokal, skriver amerikanska medier.

"I ett primärval gör vi ingen prognos förrän de sista vallokalerna stängt. . . Iowas nomineringsmöten är annorlunda. Det finns ingen sluttid när voteringen tar slut utan en tid när mötesdeltagarna måste vara på plats", skriver AP i en förklarande text.

Och av respekt för att alla kanske inte har bestämt sig när de kommer till lokalen skickar man inte ut prognosen direkt när dörrarna stängs, noterar nyhetsbyrån vidare.

Årets AP-prognos byggde på tidiga resultat från åtta distrikt, enkäter och vallokalsundersökningar och stämde väl med slutresultatet. För fyra år sedan kom faktiskt prognosen om Donald Trumps Iowaseger ännu tidigare, efter 25 minuter. Men då var han den sittande presidenten och det fanns ingen direkt utmanare.

På Trumps sida?

I år är mycket annorlunda. Både Ron DeSantis och tidigare FN-ambassadören Nikki Haley hade satsat stort på Iowa.

"Medierna är på Trumps sida, det här är det mest flagranta exemplet hittills", rasar DeSantiskampanjens kommunikationschef Andrew Romeo enligt tidningen Des Moines Register.

Jeff Kaufmann, ordförande för Iowas Republikanska parti, kallar mediernas agerande "nedslående och oroande".

"Det fanns inget skäl att stressa en av de mest transparenta, demokratiska gräsrotsrörelserna i landet", säger han enligt Des Moines Register.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.