A-
A+

Rattar Melodifestivalen – med tajtare budget

Anders Wistbacka, projektledare för Melodifestivalen.
Anders Wistbacka, projektledare för Melodifestivalen.
MelodifestivalenTT

Melodifestivalen ska ut på turné med nästan samma budget som i fjol – trots inflation och ökade kostnader.

Självklart skulle jag önska mer pengar, men jag förstår också situationen, säger projektledaren Anders Wistbacka.

Glitter, glamour och en påkostad show brukar vara det som kännetecknar Melodifestivalen. Men precis som i övriga världen råder ekonomisk oro även i schlagersammanhang, något som påverkar budgeten för Sveriges största musiktävling.

Om man räknar i kronor och ören så har vi lite mer att röra oss med än i fjol, men inte så att det motsvarar inflationen och de ökade kostnaderna, säger Anders Wistbacka.

Han tog över rollen som projektledare för Melodifestivalen 2023 och är den som har ansvaret för att ro den stora turnén i hamn. I praktiken görs det alltså med en något snävare budget i år.

Det är tufft, inte bara för SVT utan för hela tv-branschen. Vi måste anpassa oss, men jag hoppas och tror att tittarna inte ska märka så mycket av det. Att det inte ska kännas som att det är en billigare produktion, även om den de facto är det.

Fröken Snusk deltar

Det har redan hunnit framkomma kritik mot årets Melodifestival, bland annat stormar det kring artisten Fröken Snusk, som anklagas för att ha fuskat med strömningssiffrorna på Spotify.

Flera av hennes och producenten Rasmus Gozzis låtar har tillfälligt plockats bort från strömningstjänsten. Men det påverkar inte hennes deltagande i Melodifestivalen.

Jag har fortfarande inte fått någon information som gör att jag kan agera. Spotify sade i förra veckan att det här inte handlar om artisten och det tyckte jag var intressant, säger Anders Wistbacka.

"Stenhårda krav"

En annan förändring inför årets tävling är utökandet av antalet bidrag från 28 till 32. Semifinalen, tidigare Andra chansen, krymps till ett moment i sista deltävlingen. Det har inneburit en del utmaningar, säger Anders Wistbacka.

Det har varit svårare att sätta samman startfältet, eftersom vi har sex artister att spela med i stället för sju. Vi vill ju ha en spännvidd i genre, åldrar och tempo och har du en låt mindre som tävlar har du färre variationsmöjligheter.

Det återstår att se hur tittarna tar emot det nya konceptet med fem deltävlingar.

När vi fattade beslutet visste vi att det skulle vara en utmaning. Vi kommer att utvärdera hela upplägget och märker vi att något inte var bra så får vi göra om det naturligtvis. Vi har alltid stenhårda krav på oss från programledningen att leverera tittarsiffror.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.