A-
A+

Regeländring – men Uefa-basen slutar efter 2027

Aleksander Ceferin under Uefas kongress i Paris.
Aleksander Ceferin under Uefas kongress i Paris.
FotbollTT-NTB

Aleksander Ceferin kan sitta kvar som Uefa-ordförande längre än den tidigare maxgränsen på tolv år – men han tänker inte göra det.

Slovenen planerar att lämna sitt uppdrag 2027.

Efter en viss period har alla organisationer behov av friskt blod. Huvudorsaken är emellertid att jag inte har fått tillbringa mycket tid med familjen de senaste sju åren, och så kommer även vara fallet de kommande tre åren, säger slovenen på Uefas kongress i Paris.

Bara någon timme tidigare röstade kongressen igenom det kritiserade förslaget som hade gett Ceferin möjlighet att ställa upp för omval 2027 och i så fall eventuellt sitta kvar till 2031.

Jag tror det var hans sätt att svara på spekulationer att det bara skulle handla om honom, säger Svenska fotbollförbundets ordförande Fredrik Reinfeldt på en digital pressträff.

Vad säger du om hans besked?

Han var tydlig i sin kritik och sin avsikt att verka för en öppenhet som inte fanns tidigare. Det tycker jag han har stått för.

Sverige röstade ja

Sverige hade tidigare meddelat att man stödjer förslaget och det var väntat att det skulle gå igenom. Ett land som vacklade i frågan var däremot Norge, som till slut också valde att rösta för förslaget.

Till slut röstade 49 länder för – bara England röstade emot.

Ceferin har suttit som Uefa-ordförande sedan 2016, då föregångaren Michel Platini fick sparken. Året därpå beslutade man att en ordförande bara kan sitta i tre perioder (tolv år).

Sade upp sig i protest

Uefas fotbollschef, förre storspelaren Zvonimir Boban, har tidigare sagt upp sig i protest mot förslaget som han menar att Ceferin driver igenom av eget intresse.

Från Uefa menade man att det enbart handlar om en teknisk förändring, som innebär att Ceferins första period som ordförande – innan begränsningen på tre perioder infördes – inte räknas.

Vid kongressen röstade man igenom flera förändringar. Bland annat ökar man antalet kvinnliga kvotplatser i Uefas exekutivkommitté från en till två.

Det är inte ett sätt att nå en 40-60 balans men det är ett sätt att skapa något bättre förutsättningar. Om inte en perfekt förändring så en bra, säger Fredrik Reinfeldt.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.