A-
A+

Regeringen vill införa en "elräkningsakut"

Finansminister Mikael Damberg och energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar håller presskonferens om elmarknaden. Arkivbild.
Finansminister Mikael Damberg och energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar håller presskonferens om elmarknaden. Arkivbild.
EkonomiTT

I spåren av stigande priser väntas fler få svårt att klara av elräkningen.

Nu presenterar regeringen ett förslag som innebär ett statligt lån till elhandelsbolagen för att de ska kunna hantera situationen.

Annons

Annons

Vi vill öka tryggheten för de som oroar sig för om de ska kunna betala elräkningarna till vintern, säger finansminister Mikael Damberg (S) på en pressträff tillsammans med energiminister Khashayar Farmanbar (S).

Regeringen föreslår därför en "elräkningsakut" som innebär att staten erbjuder lån till elhandelsbolagen för att säkra att de i sin tur ska kunna erbjuda avbetalningsplaner till kunderna.

Enligt ministrarna rör det sig om "en kompletterande åtgärd" för att folk ska klara av sina elräkningar i vinter.

Vi ser att en sådan här åtgärd behövs i det här läget eftersom den yttersta konsekvensen annars brukar vara att elen stängs av, säger Mikael Damberg.

Målet är att det statliga lånet ska finnas på plats senast när novemberräkningen ska betalas.

Hur mycket pengar det rör sig om, och andra detaljer, ber Mikael Damberg att få återkomma till efter möten med branschen.

Branschen: Något delade meningar

Eon välkomnar regeringens förslag, enligt Peter Hjalmar, som är regionchef på Eon Syd.

Vi är positiva till att regeringen agerar för de förekommande likviditetsproblemen som hotar att uppstå på olika håll i elbranschen och för elkunderna, till följd av elpriserna. Det är ett förslag bland flera som behöver komma för att lösa situationen, säger han.

Fortum är också positivt till förslaget och anser att avbetalningsplaner är ett bra sätt att underlätta för kunderna. Men elbolaget anser däremot att vissa åtgärder, som skulle vara mer effektiva, fattas.

Det som skulle få störst effekt för kunderna och minska kostnadstrycket är att titta på momsen och energiskatten. Även en planerad utbyggnad för att hantera effektunderskottet i södra Sverige, säger Per-Oscar Hedman, som är kommunikationschef på Fortum.

Annons

Annons

Möjligheten finns redan

Elbolagen som TT har pratat med, Fortum, Eon och Vattenfall, uppger att de redan använder sig av avbetalningsplaner för kunder som har svårigheter med att betala sina räkningar.

Hur förslaget kommer att påverka bolagens möjligheter till att erbjuda ytterligare stöd till oroliga elkunder kan de däremot inte svara på i nuläget.

Det är för tidigt att säga i och med att det är ett nytt förslag, så vi får se hur det kommer att se ut i slutänden, säger Peter Hjalmar.

TT: Men behöver man som kund hos er vara orolig för att man inte ska kunna betala vinterns elräkningar?

Nej, inte som kund. Det viktigaste är att när man ser att man har utmaningar med att kunna betala sina elräkningar så tar man kontakt med oss i tid, säger Peter Hjalmar.
Som kund behöver man inte vara orolig över att möjligheten till avbetalningsplan kommer att finnas, säger Per-Oscar Hedman
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.