A-
A+

Reinfeldt: "Bojkott som metod är överskattad"

Fredrik Reinfeldt föreslås bli ny ordförande i Svenska Fotbollförbundet och ses här på en pressträff.
Fredrik Reinfeldt föreslås bli ny ordförande i Svenska Fotbollförbundet och ses här på en pressträff.
FotbollTT

Tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt kan bli ny ordförande i Svenska fotbollförbundet.

Han vill att svensk fotboll ska vara en stark röst för mänskliga rättigheter, men ser inte bojkott av mästerskap som en väg för att nå påverkan.

Bojkott som metod är överskattad, säger han.

Annons

Annons

Den tidigare statsministern (2006–2014) och Moderatledaren (2003–2015) Fredrik Reinfeldt har ingen ledarbakgrund inom svensk fotboll och när han mötte pressen som valberedningens huvudkandidat till ordförandeposten i Svenska fotbollförbundet framhöll han sin politikerbakgrund.

Jag har varit ordförande i princip oavbrutet i 35 år. På lokal nivå, i distrikt, på nationell nivå och internationellt. Jag har verkligen tränat på att vara ordförande. Och det enskilt viktigaste de här 35 åren har lärt mig är att en ordförande ska ena, föra samman, inte splittra, säger 57-åringen.

Fotbollen har en samhällsnytta

När han valdes som partiledare för Moderaterna 2003 gick det odramatiskt till. Frågan är hur det blir på fotbollens förbundsmöte den 25 mars. Trots att valberedningen har pekat på Reinfeldt finns det fortsatt fyra motkandidater.

TT: Finns det en splittring i svensk fotboll och i sådana fall, om du blir vald, hur kan man ena?

Eller finns det stort intresse i svensk fotboll för de uppdrag som finns? säger Reinfeldt och hänvisar frågor om övriga kandidater till valberedningen.

Reinfeldt lyfte under pressträffen fram att han är lockad av fotbollens samhällsnytta och att det går att lyckas i svensk fotboll oavsett exempelvis socioekonomisk bakgrund.

Dörrar som kan vara stängda på andra håll öppnar sig för många på fotbollsplanen, säger han.

Han framhöll att svensk fotboll ska vara en starkt röst för exempelvis mänskliga fri- och rättigheter, mångfald och rätten att älska vem man vill.

Annons

Annons

"Vill se global fotboll"

Det är särskilt viktigt att säga i dessa tidevarv där det blåser auktoritära strömningar över världen, säger Reinfeldt.

Han anser dock inte att Sverige ska bojkotta evenemang som avgörs i eventuella tvivelaktiga stater.

Det är inte min utgångspunkt att vi ska bojkotta. Jag tycker att bojkott som metod är överskattad. Jag tror mer på att vara på plats och påverka, säger Reinfeldt och fortsätter:
Jag vill se global fotboll. Jag vill inte att det blir fotboll för några eller fotboll för dem vi gillar. Jag tror inte att vi gör fotbollen en tjänst och jag tror att vi förlorar väg till inflytande, men jag är helt medveten om att det inte är en enkel position givet hur världen ser ut. Det är jag helt övertygad om att en ny ordförande kommer att få ägna hel del tid åt.

"Skam den som ger sig"

Han ville inte svara på hur han ser på att omstridde Gianni Infantino senare i vår kan bli omvald som ordförande i Fifa (Internationella fotbollsförbundet).

Där tänker jag passa lite av det enkla skälet att jag inte är vald ännu.

Reinfeldt är uttalad supporter till Djurgården och hösten 2020 försökte han bli invald i fotbollsklubbens styrelse, men fick nobben av årsmötet.

TT: Du tror att det går bättre nu?

Skam den som ger sig, säger Fredrik Reinfeldt.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.